2023. október 4.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Bemutatták a 2008-as Reneszánsz Év programjait

2007. szeptember 25.
Mintegy százötven program, köztük számos kiállítás, tudományos konferencia, gasztronómiai esemény várja az érdeklődőket a 2008. január 22-én, a magyar kultúra napján kezdődő Reneszánsz Év keretében országszerte - közölték a szervezők kedden Budapesten.

Fotó: Gordon Eszter
 
A programsorozatot Hunyadi Mátyás trónra lépésének 550. évfordulója alkalmából rendezik meg.
 
"Itt nem egy megemlékezésről, nem egy esemény felelevenítéséről lesz szó, hanem egy gondolkodás, egy mentalitás, egy életforma bemutatásáról" - mondta Hiller István oktatási és kulturális miniszter a sajtótájékoztatót követően.
 
Kiemelte: a Reneszánsz Év a megújulást, a változást és az ember állandó újjászületését állítja a középpontba.
 
Az egy éven át tartó eseménysorozat a gasztronómiától a tudományig, a gyermekprogramoktól az internetes honlapig olyan kínálatot vonultat fel, amelyben nagyon különböző társadalmi rétegek, különböző korú emberek is megtalálják az érdeklődésüknek megfelelő rendezvényt - hangsúlyozta Hiller István, aki úgy számolt: az eseményre fordítandó költségek egymilliárd forint alatt "nem állnak meg".
 
Thuróczy Zoltán, a Reneszánsz Programiroda vezetője a sajtótájékoztatón azt közölte, hogy a megszokottól eltérő programok egyrészt visszatekintenek a reneszánsz hagyományokra, másrészt bemutatják a modern reneszánszot, azt, hogy mit jelent az újjászületés a modern ember számára.
 
A Reneszánsz Év programjait az Oktatási és Kulturális Minisztérium keretében működő iroda koordinálja. A rendezvények nem a fővárosra koncentrálnak, a vidéki és a határon túli közönséget is megszólítják - tette hozzá.
 
 
Az év eseményeiben jelenleg 66 múzeum és kiállítóhely vesz részt; 20 intézménnyel, 25 egyesülettel és szervezettel vették fel a kapcsolatot. Hét tárca is bekapcsolódik az eseménysorba.
 
A kiállítások sorát a Szépművészeti Múzeum kezdi a Mediciek korát bemutató átfogó tárlattal. De bekapcsolódik a programokba egyebek mellett az Országos Széchényi Könyvtár Lux Pannoniae; Vitéz János és a magyarországi humanizmus kezdetei című kiállításával.
 
A Mátyás király trónra jutása után Magyarországon meghonosodott reneszánsz képzőművészet emlékeit mutatja be a Magyar Nemzeti Galéria tárlata, a Budapesti Történeti Múzeumban pedig Mátyás király udvarát állítják a középpontba. Az itáliai reneszánsz majolikaművészet emlékeit vonultatja fel az Iparművészeti Múzeum kiállítása.
 
Vidéken egyebek mellett az ozorai várkastélyban kiállítás, Gyulán reneszánsz karnevál, Diósgyőr várában Királynék Tavasza című rendezvény várja a közönséget.
 
Az évben kiemelt szerep jut a tudományos programoknak is, köztük 2008 májusában a világ vezető kutatóinak részvételével nemzetközi konferenciát tartanak a reneszánsz koráról Magyarországon. Kolozsvárott Mátyás koráról és a Hunyadi családról rendeznek tudományos tanácskozást.
 
A keddi sajtótájékoztatóval egy időben indult el a programsorozat honlapja, a www.reneszanszev2008.hu.
 
(MTI)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok