2023. október 4.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Búcsú Méhes György írótól

2007. április 21.
Családtagjai, barátai, pályatársai és tisztelői vettek végső búcsút Méhes György írótól, műfordítótól pénteken Budapesten, a Farkasréti temetőben.
Fotó: Gordon Eszter
Fotó: Gordon Eszter

A Kossuth-díjas író, a Magyar Írószövetség örökös tagja életének 91. évében, április 10-én hunyt el Budapesten.

"Egy nagy író, kivételes szellem, vonzó emberi egyéniség itt hagyott bennünket. (...) olvasói mindenhol gyászolják, ahol a magyar nyelvet őrzik, ahol a nyelv lélek, több is mint egyszerű identitás" - hangsúlyozta a temetésen a Magyar Írószövetség elnöke.

Kalász Márton úgy búcsúzott Méhes Györgytől: "velünk maradsz, a te emberi példád legyen mindannyiunknak, mindig igaz örökség".

"Kérem bocsássák meg nekem, hogy a gyász pillanataiban ünnepről beszélek, de itt most egy teljes, példamutató életet ünnepelhetünk.

Egy olyan gazdag életet, amelynek főszereplője mindig a helyes irányba fordult, az útkereszteződéseknél nem tévesztett" - fogalmazott Bogyay Katalin.

Fotó: Gordon Eszter

A nemzetközi szakállamtitkár a kulturális tárca nevében búcsúzott az írótól, akit a minisztérium saját halottjának tekint.

"Méhes György őszinte volt. Őszintesége szabadságot adott, a szabadság elégedettséget" - fogalmazott Bogyay Katalin, hozzátéve: az író "hitte, hogy szeretettel, jókedvvel, bátorsággal jobbá lehet tenni mindent és mindenkit".

Munkáit méltatva kiemelte: nagy mesélőtől veszünk ma búcsút.

Méhes György történeteit nem csak a gyerekek olvasták, hanem a felnőttek is, mert - mint mondta - "mindenki szereti hinni, hogy az igazság győz, néha reménytelennek tűnő helyzetekben is".

"Köszönjük, hogy megtanított bennünket a csodavárás gyönyörűségére" - zárta beszédét Bogyay Katalin.

Orbán János Dénes, Méhes György monográfusa, az Erdélyi Magyar Írók Ligájának nevében búcsúztatva az írót kiemelte, hogy szomorú csillaghullásnak lehettünk tanúi az elmúlt fél esztendőben.

"Irodalmunk nagy veteránjai sorban elhagytak minket: Faludy György, Sütő András, Határ Győző, Lázár Ervin, Nagy Gáspár, most pedig Méhes György" - mondta.

"Mesék özönével ajándékozta meg a gyermekeket, kacagással a nézőket, patinás ízekkel a regényolvasókat, okos kritikákkal a szakembereket" - fogalmazott a fiatal erdélyi költő.

Az író pályatársa, Kányádi Sándor a nevezetes író-olvasó találkozók emlékét idézte, amelyek alkalmával - Benedek Elek nyomdokain haladva - erdélyi városokat, falvakat jártak sorra.

Méhes György élete azt is példázza, hogy a sikerre olykor 90 éves koráig kell várnia az embernek, "vagy mondjuk így, a magyar írónak" - mondta Szőcs Géza pályatársától búcsúzva.

Fotó: Gordon Eszter

A Székelyudvarhelyen született írót Tőkés László búcsúztatta a református egyház szertartása szerint. "A diktatúra idején nagy dolog, ha valaki mesélni tud, mert ez már maga a vigasztalás" - hangsúlyozta a királyhágómelléki püspök.

A temetésen több százan búcsúztak Méhes Györgytől, köztük több fiatal erdélyi költő, valamint számos közéleti személyiség, mások mellett Csoóri Sándor író, Jordán Tamás, a Nemzeti Színház igazgatója, Orbán Viktor, a Fidesz elnöke és Lezsák Sándor fideszes képviselő.

Méhes György 1916. május 14-én született Székelyudvarhelyen Nagy Elek néven. Az 1950-es években elsősorban mese- és ifjúsági íróként vált híressé, sorra jelentek meg a gyermekeknek szóló munkái, például a Gyöngyharmat Palkó és más mesék, a Kárpátok kincse és a Szikra Ferkó.

Az 1960-as évektől számos drámát, vígjátékot írt, első felnőtteknek szóló regényét, az Orsolyát 1977-ben publikálta.

1982-es Bizalmas jelentés egy fiatalemberről című munkájára már felfigyelt a közönség. Magyarországi felfedezése csak az elmúlt években kezdődött, sorra jelentek meg írásai.

Munkásságát 2002-ben Kossuth-díjjal ismerték el, a bécsi Európai Akadémia díjával pedig 2005-ben tüntették ki.


MTI
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok