2024. április 19.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Bűn és rejtély az irodalomban - fesztivál nyílt Budapesten

2007. szeptember 20.
A bűn és a rejtély témakörét járja körül a Budapest Transzfer című nemzetközi irodalmi fesztivál, amelyet szerdán nyitottak meg Budapesten, a Petőfi Irodalmi Múzeumban (PIM).
"Létezhet-e irodalom bűn nélkül, lenne-e bűn nélkül bűnhődés, romlás nélkül virág? E kérdéskört járja körül idei fesztiválunk" - összegezte Wernitzer Júlianna, a PIM főigazgató-helyettese az eseményt megnyitó ünnepségen.

Tájékoztatása szerint a vasárnapig tartó fesztivál keretében külföldi és magyar költők párbaja, Baudelaire-kiállítás, kerekasztal-beszélgetés és koncert várja az érdeklődőket a Károlyi Palotában és a Katona József Színház Kamrájában.

Mint mondta, az eseményre tíz országból 12 külfdöldi írót és művészt hívtak meg, Magyarországot pedig 29 író és társadalomtudós képviseli.

Fotó: Gordon Eszter
Fotó: Gordon Eszter

Bogyay Katalin (képünkön), az Oktatási és Kulturális Minisztérium nemzetközi szakállamtitkára megnyitó beszédében a kultúrák közötti párbeszéd fontosságát hangsúlyozta.
Mint mondta, a PIM rendezvénye az írók, illetve az írók és a közönség közötti párbeszédről szól, gondolatokat indít el, inspirálja a résztvevőket.

Az ünnepélyes megnyitón kihirdették a PIM és a Jelenkor folyóirat Philip Marlowe Magyarországon című kriminovella-pályázatának eredményét.

A tavasszal kiírt pályázaton első helyezést ért el Latzkovits Miklós Tisztelt Szerkesztőség című műve. A második Jenei László Ólmos fejfájás című munkája lett, harmadik helyezést ért el Demény Péter, A mélyhangú lány című novella szerzője.

Fotó: Gordon Eszter

A hét főbűn egykor és ma címmel a programsorozat nyitónapján szakértők részvételével kerekasztal-beszélgetés tartanak. A bujaság, a torkosság, a jóra való restség, az irigység, a harag, a fösvénység és a kevélység megítéléséről filmrendező, irodalomtörténész, orvos-történész, szociológus és teológus cserél eszmét.

Külföldi és magyar költők párbaja is helyet kap a PIM eseményén. A Verscsempész Maratonon "poétikájukban egymáshoz közel álló" költők részvételével próbálnak választ találni egyebek mellett arra, hogy fordításkor új vers születik-e, vagy az eredeti költemény hű mása.

A múzeum szeptember 21-én nyíló kiállítása a Romlás virágai című Baudelaire-verseskötet korabeli fogadtatását mutatja be.

A megnyitón közreműködött Christoph Rütimann svájci performanszművész, aki Budapestről készült videoinstallációját mutatta be.


(MTI)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok