2023. október 4.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Egyedülálló kiállítás a Néprajziban

2007. március 21.
Schneider Márta kulturális szakállamtitkár Fejős Zoltán főigazgatóval közösen nyitotta meg a "Képgyártó dinasztia Székelyudvarhelyen - a Kováts napfényműterem száz éve" című fotókiállítást, amely 2007. március 20. és szeptember 30. között tekinthető meg a Néprajzi Múzeumban.
Fotó: Gordon Eszter
Fotó: Gordon Eszter

Az egyedülálló kiállítás - amely a Budapesti Tavaszi Fesztivál hivatalos programjában is szerepel - a százesztendős székelyudvarhelyi fotóműhely anyagából közöl átfogó válogatást. Ritkaságszámba megy, hogy a Kováts-család napfényműterme napjainkban is működik és immár több mint egy évszázada - szinte változatlan formában - szolgálja a nagyközönséget.

A kiállításon a kisvárosi "fényírda" sajátos miliője elevenedik meg, ahol a látogatók az eredeti műterem különleges hangulatát is megismerhetik. A nézők az itt készült felvételeket szemlélve valóságos "időutazást" tehetnek, hiszen nem csupán az öltözetek és a divatstílusok változnak korszakonként, hanem a "fényképeszkedők" és szokásaik is.

Schneider Márta kulturális szakállamtitkár megnyitja a kiállítást
Schneider Márta kulturális szakállamtitkár megnyitja a kiállítást

A legváltozatosabb élethelyzeteket megmutatva az elmúlt száz év pillanatai köszönnek vissza a mintegy négyszáz felvételen: A 19. század végén elsősorban az arisztokrácia és a fürdővendégek keresték föl a Kováts-család székelyudvarhelyi műtermét, míg a 20. század első felében Id. Kováts István fényképészmester többnyire a helyi polgárságot fényképezte. A múlt század második felében Ifj. Kováts István vitte tovább a családi tradíciót. A portrékészítés időközben olyannyira megfizethetővé vált, hogy a környező falvakból és a városokból is nagy számban keresték fel a napfényműtermet.

Fotó: Gordon Eszter

A megélhetésként végzett munka mellett a Kováts família - melynek tagjai jelen voltak a Néprajzi Múzeum megnyitóján - lelkes lokálpatriótaként a műtermen kívüli világ kulturális eseményeit és a székelyföldi tájakat is művészi igénnyel örökítette-örökíti meg.

Fotó: Gordon Eszter
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok