2023. október 4.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Egyeztetés színházak esetleges összevonásáról

2007. március 5.
A Nemzeti Színház és a Pesti Magyar Színház esetleges összevonásának lehetőségeiről folytatott megbeszélést Schneider Márta kulturális szakállamtitkár és Jordán Tamás, a Nemzeti Színház főigazgatója pénteken, Budapesten. Az OKM szerint a lehetséges megoldások kidolgozása csak most kezdődött el, egyelőre semmiféle döntés nem született.
Jordán Tamás az MTI-nek elmondta: a beszélgetésnek nem volt célja a döntés, csak a téma felvetése.

Hozzátette, hogy folyik a színházi törvény előkészítése. A minisztériumon belül ennek kapcsán felvetődött a két színház összevonásának lehetősége, erről kérték véleményét, továbbá azt, hogy gondolkozzanak együtt az elképzelésről.

"Az én véleményem az, hogy ez nem nagyon megy" - mondta a színház vezetője.

Mint megjegyezte, az összevonásra vonatkozó elképzelést át kell gondolni és meg kell beszélni Iglódi Istvánnal, a Pesti Magyar Színház igazgatójával is.

"Folytatni kell a beszélgetést, ez most csak egy vitaindító pár mondat volt e témakörben" - közölte Jordán Tamás.

Kérdésre válaszolva elmondta: az elképzelésről a pénteki találkozón nem közölt konkrétumot a szakállamtitkár, azt várja, hogy gondolkodjanak a terven, és üljenek össze nagyobb körben, vitassák meg az összevonás lehetőségét.

Tájékoztatása szerint az együttgondolkodást március 15. után fogják folytatni.

Arra a kérdésre, szerinte mi lehet a változás útja, formája a színház működésében, azt válaszolta: benne nem fogalmazódott meg a változtatás igénye.

Jordán Tamás arra az elképzelésre reagálva, hogy a társulat máshol is fellépjen, közölte: "ezt rögtönzött ötletnek tartom, ennek semmilyen alapja nem lehet".

Elmondta, hogy a színház ez évi költségvetése 160 millió forinttal kevesebb, mint a tavalyi. Mint mondta, az államtitkár ezzel kapcsolatban jelezte, hogy több semmiképpen nem lesz jövőre az összeg, annak a lehetőségét azonban nem zárta ki, hogy kevesebb legyen.

A főigazgató kiemelte, hogy a felügyelő bizottsággal készített üzleti terv minden sorában érvényesül a csökkentés, de van, amihez nem lehet hozzányúlni, az épület üzemeltetési költségei csak nőnek.

Jordán Tamás közlése szerint a Nemzeti Színház műsorterve most készül; azt már eldöntötték, hogy egy nagyszínházi és egy stúdió produkcióval kevesebb lesz a jövő évadban. "Három nagyszínpadi és két stúdióelőadásra készülünk" - mondta.

Kitért arra: a találkozón szóba hozta, hogy a nemzet színészeinek díjazása - 180 millió forint - kerüljön ki a Nemzeti Színház költségvetéséből. Mint mondta, erre évek óta nem találnak megoldást.

Jordán Tamás javaslata szerint - a nemzet színésze címet együtt kezelve a többi hasonló elismeréssel - a Miniszterelnöki Hivatal alá rendelve létesíteni kellene egy külön intézményt, azon keresztül fizethetnék ki a kitüntetésekhez kapcsolódó díjazást.

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium szerint az előkészítés alatt álló színházi törvény alapfeltétele egy átfogó szakmai koncepció kidolgozása. Ennek első lépéseként találkozott Hiller István oktatási és kulturális miniszter szinte az összes színházigazgatóval tavaly novemberben.

A koncepció elkészítéséhez minden érintettnek - fenntartóknak, szakmai és érdekvédelmi szervezeteknek - át kell tekinteni a felelősségi körébe tartozó valamennyi színházzal kapcsolatos kérdést, köztük kiemelten a színházi struktúra problémakörét.

Nem kivétel ez alól az OKM sem, hiszen az operaházzal együtt öt színház működik a közvetlen felügyelete alatt.

A tárca ennek jegyében indította újra a tárgyalásokat a Fővárosi Önkormányzattal a Budapesti Kamaraszínház és a Játékszín átadásáról.

Szintén ebben a folyamatban van napirenden a Nemzeti Színház és a Pesti Magyar Színház jövőjéről történő gondolkodás, az intézmények vezetőivel közösen. Ez a munka - így a lehetséges megoldások kidolgozása is - most kezdődött el, ebből következően még semmiféle döntés nem született.


MTI
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok