2023. október 4.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Elek Judit átvette a kairói filmfesztivál legjobb forgatókönyv-díját

2007. január 11.
Elek Judit filmrendező a legjobb forgatókönyv Saad El Din Wahba díját nyerte el A hét nyolcadik napja című filmjéért a 30. Kairói Nemzetközi Filmfesztiválon 2006 novemberében. A díjat, amelyet akkor személyesen nem vehetett át, Schneider Márta kulturális szakállamtitkár adta át a rendezőnek.
A kairói az arab világ egyetlen A-kategóriás nemzetközi filmfesztiválja. A Közel-Kelet legelső és máig elsőszámú fesztiváljának válogatását három magyar film gazdagította. Köztük egy világpremier: Elek Judit A hét nyolcadik napja című filmje kapott meghívást a versenyprogramba. 18 alkotással együtt kelhetett versenyre a fesztivál díjaiért, melyek sorsáról kilenctagú nemzetközi zsűri döntött, az ítészek munkájában részt vett Szinetár Miklós rendező is.

Elek Judit, a legendás Máriássy-osztály egykori növendékének, munkásságát jól ismeri a nemzetközi közönség. Már egyik korai alkotásával, a Meddig él az ember (1967) című dokumentumfilmmel számos külföldi elismerést nyert el, köztük az oberhauseni fődíjat és a zsűri különdíját Locarnóban. Játékfilmjei közül szintén Locarnóban díjazták a nemzetközi filmkritikusok a Majd holnap (1980) című művet; a Tutajosok (1989) című filmje Salernóban és a franciaországi Créteil-ben nyert nagydíjat.

Több év szünet után, 2006-ban lett kész A hét nyolcadik napja című új játékfilmje, melynek főszereplője a híres lenyel színésznő Maja Komorowska. Komorowskát a nagyközönség Szabó István Budapesti mesék (1976) illetve Zanussi és Wajda filmjeiből ismeri.

A hét nyolcadik napja Szendrőy Hanna, "elvirágzott primadonnáról szól, aki férje halála után a lakásmaffia karmaiba kerül, elveszíti pazar otthonát, hajléktalanként a Keleti pályaudvarra vetődik. Aztán visszatér a lakásába, ahova átmenetileg hajléktalanokat telepített a maffia, és egy véletlen kapcsolat hoz újra reményt az életébe. A tragikomédia a Maja Komorowska alakította főszereplő sorsán keresztül meséli el, hogy néha a legsötétebb megpróbáltatások között sejlik fel egy tisztább és igazabb élet lehetősége, s hogy a szerelem csodája kortalan."

A filmnek Elek Judit nem csupán rendezője, hanem forgatókönyvírója és producere is.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok