2024. április 18.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Elhunyt Méhes György író

2007. április 10.
Életének 91. évében Budapesten elhunyt Méhes György Kossuth-díjas író, meseíró, műfordító - tájékoztatta a Magyar Írószövetség közleményben az MTI-t. Méhes Györgyöt az Oktatási és Kulturális Minisztérium saját halottjának tekinti. A Kossuth-díjjal és a bécsi Európai Akadémia díjával kitüntetett Méhes György temetéséről később intézkednek.
Az OKM közleménye Méhes György halálára

Méhes György meséin, regényein, színművein generációk nevelkedtek fel Erdélyben és Magyarországon. Mesehősei, Gyöngyharmat Palkó, Szikra Ferkó, Világhíres Miklós egy nagy fantáziával megáldott, öntörvényű alkotó teremtményei. Regényei hol letűnt világokat varázsoltak elénk, hol a jelen igazságait mutatták meg. Méhes Györgyöt mindig, mindenben az emberi sorsok érdekelték. Mert őszinte lenni, szabad lenni, és elégedett lenni. "Jókedvű vagyok, az is voltam egész életemben, még akkor is, amikor nem volt okom reá. Jókedvű voltam és az is leszek utolsó leheletemig, annak ellenére, hogy többé-kevésbé kiismertem már az emberi világot." - vallotta magáról. Életigenlése, embersége, papírra vetett sorsai és sorai örökre velünk maradnak.

OKM

Méhes György

Méhes GyörgyAz író 1916. május 14-én született Székelyudvarhelyen Nagy Elek néven, a család 1917-ben Kolozsvárra költözött. A jogi egyetem elvégzése után egy ideig az Új Cimbora című lapnál dolgozott, majd 1938-ban a Nemzeti Színház ösztöndíjasaként néhány hónapot Budapesten töltött.

1938 és 1944 között a Pásztortűz és a Keleti Újság munkatársa volt, eleinte színikritikái, később politikai publicisztikái, rövidebb humoros, szatirikus írásai is megjelentek. A második világháború alatti évek eseményeit az 1982-ben megjelent Bizalmas jelentés egy fiatalemberről című önéletrajzi ihletésű regényében idézte fel.

1944 őszétől 1952-ig több újságnál is dolgozott, ebben az időben pártonkívülisége miatt több támadás is érte, ezek közül a legkomolyabb a neve megváltoztatására irányult; állítólag a kommunista író Nagy Istvánt zavarta a névrokonság. Az író egy matematikus-filozófus őse után vette fel a Méhes György nevet.

Az író, műfordító 1952-től szabadúszó lett, minden idejét az írásnak, s családjának szentelte. Ekkor jelent meg első ifjúsági regénye Verőfény címmel.

Az 1950-es években Méhes György elsősorban mese- és ifjúsági íróként vált híressé, sorra jelentek meg a gyermekeknek szóló munkái, például a Gyöngyharmat Palkó és más mesék, a Kárpátok kincse, a Szikra Ferkó, a Gyémántacél, a Virágvarázsló és a Világhíres Miklós.

Az 1960-as évek elejétől az író visszatért a színházhoz, igaz, első darabja, az Oroszlán a kastélyban című abszurd dráma megbukott. Ez egy időre visszariasztotta, de mikor a 33 névtelen levél című vígjátékával visszatért, sikert aratott. Sorra születtek drámái és vígjátékai, amelyek a társadalomban meglévő feszültség kimondására törekedtek.

Méhes György első felnőtteknek szóló regényét, az Orsolyát 1977-ben publikálta. 1982-es Bizalmas jelentés egy fiatalemberről című munkájára már felfigyelt a közönség. 1986-os kisregényeit, köztük a Gina címűt, valamint az 1977-ben megjelent A kolozsvári milliomosok című regényét a kritika figyelemre sem méltatta. Magyarországi felfedezése csak az elmúlt években kezdődött, sorra jelentek meg írásai.

Méhes György munkásságát 2002-ben Kossuth-díjjal ismerték el, a bécsi Európai Akadémia díjával pedig 2005-ben tüntették ki.


MTI
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok