2024. április 19.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Elhunyt Székely Magda

2007. május 1.
Elhunyt Székely Magda Kossuth-díjas költő hétfőn. Székely Magdát az Oktatási és Kulturális Minisztérium saját halottjának tekinti, temetéséről gondoskodik.
Székely Magda
A költőnőt készen kapta a pálya: az életművét elemző tanulmányok éppen az énkeresést, a hangkeresést, a megfelelő irány kutatását "hiányolják" Székely Magda alkotásaiból. Költészetének szokások felett álló, már-már makacs egységét, a szóanyag megmunkálásában mindig következetes szigort, az érett biztonságot ismerték meg, szerették meg, majd várták el olvasói.

Az 1936-ban született költő Kőtábla című kötetével mutatkozott be a hatvanas évek elején. A könyvbe válogatott, erősen morális súllyal bíró versek többségét a háború meghatározó élménye ihlette. Képeinek, ítéleteinek szókincsét igyekezett redukálni, mondandóját tömöríteni. A Magvető és az Európa könyvkiadók szerkesztője volt, több európai nyelvről fordított lírai alkotásokat magyarra. József Attila- és Füst Milán-díjat kapott, öt éve a Salvatore Quasimodo költőverseny emlékdíját vehette át, pályáját 2005-ben koronázta Kossuth-díj.


 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok