2023. szeptember 22.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Emlékezés Batthyány Lajosra

2007. február 10.
Batthyány Lajosra, az első felelős magyar kormány miniszterelnökére emlékeztek a mártír kormányfő születésének 200. évfordulóján szombaton, a fővárosi Fiumei úti sírkertben.
Fotó: Gordon Eszter
Fotó: Gordon Eszter

A Batthyány mauzóleumnál tartott rendezvényen Gyurcsány Ferenc miniszterelnök azt mondta: "az elsőknek a legnehezebb a dolguk, Batthyány is megküzdött ezzel. Az elsők, a reformerek tapossák ki az ösvényt, ők mutatják az utat".

Józan, kompromisszumkész, de határozott politikát kell folytatni - szögezte le a kormányfő utalva arra, hogy országnak az 1848-as szabadságharc után reformokra volt szüksége, és jelenleg is reformok előtt áll.

Hilller István oktatási és kulturális miniszter koszorút helyezett el az emlékműnélBatthyány demokrataként az átalakulás reformját csak parlamenti többsége által támogatott törvények útján, egy elkötelezett kormánnyal a háta mögött tudta elképzelni - emlékeztetett Gyurcsány Ferenc.

A fejlődéshez ma nem kell polgári forradalom, a nemzeti érdek érvényesítéséhez nem kell szabadságharc, "csak" változások, reformok, mélyreható és gyökeres átalakulás - vélekedett. Hozzátette ugyanakkor, hogy ehhez nem külső ellenséggel kell hadakozni, hanem "a tegnapi reflexekkel kell leszámolni". Vállalni kell a szembenézést az állami működés visszásságaival, az igazságtalanságokkal, a kihívásokkal és "saját gyarlóságainkkal" - mondta.

Batthyány Lajos politikájának több elemét felidézve érdekes párhuzamra lehetőséget adó alapnak nevezte, hogy az első magyar miniszterelnök hadügyi, közigazgatási önkormányzati és adóreformot kezdeményezett 1848-ban.

Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta: a politikus születésének 200. évfordulója a reformok és reformerek éve lehet.

Katona Tamás történész, a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság tagja beszédében azt hangsúlyozta, hogy Batthyány a kormányfői posztra méltó, komoly államférfi volt.

Kiemelte: az egykori kormányfő egyesíteni tudta a nagyon különböző, "extraklasszis" politikusokat: Deákot és Eötvöst, Kossuthot és Széchenyit.

A politikus legnagyobb érdemei között a honvédség megalakítását és a jobbágyfelszabadítást említette.

Fotó: Gordon Eszter

A Batthyány-emlékév nyitányaként megrendezett eseményen az emlékműnél koszorút helyezett el mások mellett Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, Mandur László, az Országgyűlés alelnöke, Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság elnöke, Bihari Mihály, az Alkotmánybíróság elnöke, Boross Péter volt miniszterelnök, Hiller István oktatási és kulturális miniszter, valamint a Fidesz és az SZDSZ képviselői.


MTI
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok