2024. március 28.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Europa Nostra-érem két magyar műemlék helyreállításáért

2007. április 26.
Két magyar műemlék, a budapesti New York Palota és a Ferihegyi repülőtér I-es terminálja is felkerült az idén az Europa Nostra-díj kitüntetettjeinek listájára - közölte a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) a hágai központ értesítése alapján csütörtökön az MTI-vel.
Az idén öt fődíjat, tizenhat érmet és tizenhárom oklevelet ítéltek oda. A New York Palota és a Ferihegyi repülőtér I-es termináljának helyreállításáért Europa Nostra-érmet (Europa Nostra Medal) adományoztak - olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben.

Az ünnepélyes díjátadás június 8-án lesz a stockholmi városházán. A díjnyertes épületekre bronzból készült plakettet helyeznek el.

Az Europa Nostra Örökségi Díjat (Europa Nostra Heritage Awards; Prix du patrimonie) a kiemelkedő helyreállítások, a természeti értékek szakszerű megújítása és a történeti környezetbe illő új épületek létrehozásának jutalmazására 1978-ban alapította az Europa Nostra civil műemlékvédő szervezet. A díj 2002 óta egyben az Európai Unió hivatalos örökségvédelmi kitüntetése is.

Az Europa Nostra fődíját az idén öt kategóriában ítélték oda.

A helyreállított építészeti örökségek közül a törökországi Kappadókia Sarica-sziklatemploma kapta meg az elismerést.

A kulturális tájkép megőrzéséért egy középkori olasz erődváros, Santo Steffano di Sessano újraélesztéséért ítélték oda a kitüntetést.

A műalkotásvédelem kategóriában a Farbdiaarchiv zur Wand und Deckenmalerei elnevezésű német fotóarchívum a díjazott.

A műemlékvédelmi tanulmányok közül az Atlantic Wall Linear Museum elnevezésű olasz-belga-francia projekt kapott kitüntetést. Fődíjban részesült a régi erdélyi szász falvakat felkaroló brit-román alapítvány, a Mihai Eminescu Trust is.

Az Europa Nostra-éremmel kitüntetett, budapesti New York Palota műemléki kutatása és helyreállítása Kaló Judit építész vezető tervező, Hild Csorba Bernadett építész tervező, Giancarlo Munari projektvezető és Vadas Ferenc művészettörténész nevéhez fűződik.

Az épület a századfordulón vált legendássá, amikor irodalmi kávéház lett. Az olasz Boscolo Group 2001-ben vásárolta meg azzal a céllal, hogy luxusszállodát alakítson ki benne. A New York Palota 2006-ban nyitotta meg ismét a kapuit.

A Ferihegyi repülőtér I. terminálja helyreállításának tervezője Jaklics Ervin, Obermayer István és Szécsi Zsolt építész. A műemléki belsőtereket és bútorokat Takács László belsőépítész és Szécsi Zsolt építész tervezte. A csaknem 50 éves, 2000-ben ipari műemlékké nyilvánított terminál teljes rekonstrukciójának komplex műemléki tervezése 2004-ben indult el.

Magyarországról a legkorábban Szenna falumúzeuma kapott oklevelet (1982), illetve a székesfehérvári Rác utca érmet (1989).

Oklevelet nyert el a Millenáris park és a Szabó Ervin Könyvtár (2002), a szegedi Klauzál tér rekonstrukciója (2003), Gyügye református temploma és a mádi zsinagóga (2005) is.

Europa Nostra-érmet kapott egyéb építmények mellett a budapesti Új Színház (1997), Sonkád református temploma (1998), a Budapesti Állat- és Növénykert Elefántháza (2000), és a Barabás-villa helyreállítása (2003).

Az 1963-ban alapított Europa Nostra több mint kétszáz örökségvédő civil szervezet szövetsége. Működését 35 ország száznál is több helyi és regionális hatósága támogatja.

A magyarországi civil műemlékvédők 1980-ban hozták létre a Városvédő- és Faluvédő Szövetséget, amely 1991-ben Hungaria Nostra elnevezéssel csatlakozott az Europa Nostrához - áll a közleményben.


MTI
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok