2024. március 29.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Az Év Múzeuma a Laczkó Dezső Múzeum és a Matyó Múzeum

2007. május 19.
A veszprémi Laczkó Dezső Múzeum és a mezőkövesdi Matyó Múzeum kapta a 2006-os Év Múzeuma-díjat, amikor szombaton a Magyar Nemzeti Múzeum kertjében megkezdődött a múzeumok majálisa.
A díjak átadása a Nemzeti Múzeum kertjében, balról Schneider Márta szakállamtitkár (Fotó: Gordon Eszter)
A díjak átadása a Nemzeti Múzeum kertjében, balról Schneider Márta szakállamtitkár (Fotó: Gordon Eszter)

A veszprémi Laczkó Dezső Múzeum az indoklás szerint kiemelkedő szakmai és kiállítási eredményeiért érdemelte ki a másfél millió forinttal járó fődíjat.

A második kategóriában a mezőkövesdi Matyó Múzeum lett az első, kiállításaiért és látogatóbarát tevékenységéért.

A Pulszky Társaság - Magyar Múzeumi Egyesület által kiírt pályázat díjait Schneider Márta kulturális szakállamtitkár és Harsányi László, a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) elnöke adta át. A kiírásra összesen hat pályamű érkezett.

Az ICOM (Múzeumok Nemzetközi Szervezete) Magyar Nemzeti Bizottsága és a Pulszky Társaság - Magyar Múzeumi Egyesület különdíját a budapesti Hadtörténeti Intézet és Múzeum kapta.

Schneider Márta kulturális szakállamtitkár a rendezvény megnyitóján tolmácsolta a világnap ez évi üzenetét. Az ICOM jelmondata 2007-ben az egyetemes kulturális örökség megőrzésére irányítja rá a figyelmet. A szakállamtitkár hangsúlyozta: az a cél, hogy az egyetemes kulturális örökség a múzeumok segítségével a lehető legtöbb emberhez eljusson.

Fotó: Gordon Eszter

A szakállamtitkár szavai szerint Magyarországon a kulturális terület "sikerágazata" a muzeológia. Az élénk, sokszínű kulturális cserére példaként említette a természettudományi múzeumban látható Patagónia óriás dínói című kiállítást, a Szépművészeti Múzeumban pénteken megnyílt inkatárlatot és a Magyar Nemzeti Múzeumban jövő héten nyíló Dzsingisz kán kiállítást.

Mint mondta, a látogatószám is a múzeumok sikerét igazolja, 2006-ban összesen 11 millió 680 ezren voltak kíváncsiak a kulturális intézmények kiállításaira.

Horváth Csaba főpolgármester-helyettes a megnyitón arról szólt, hogy míg több mint egy évtizeddel ezelőtt még idegen volt a majális hangulat a múzeumok "megszentelt falai" között, mára olyan "elevenné" váltak az intézmények, mint a rendezvény alatt a Múzeumkert.

Fotó: Gordon Eszter

A megnyitó után megkezdődött a Múzeumok Majálisa. A kétnapos rendezvénysorozaton száznál több intézmény mutatkozik be a Múzeumkertbe, ahová az ország minden részéről érkeztek kiállítók. Az intézmények állandó tárlataik és kínálatuk bemutatása mellett egyebek mellett játszóházzal és kézműves foglalkozásokkal, bábelőadással várják az érdeklődőket. A színpadon számos program egyebek mellett táncműsorok és koncertek szórakoztatják a közönséget.

A múzeumi világnaphoz kapcsolódó majálist 12 évvel ezelőtt rendezték meg először. A látogatottság az elmúlt években a szervezők adatai szerint meghaladta a 35 ezer főt.


MTI
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok