2023. október 4.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Felavatták az ózdi Olvasó épületét

2007. augusztus 28.
Hiller István oktatási és kulturális miniszter kedden Ózdon felavatta a mintegy félmilliárd forintból felújított, Olvasónak nevezett kulturális központot.
Az ózdi munkások számára 80 éve épült kultúrház a rekonstrukció eredményeként visszanyerte eredeti állapotát. Az Olvasóban például 700 néző befogadására alkalmas színházterem, mozi, táncterem, könyvtár várja a látogatókat. Hiller István a szalag átvágása után az impozáns épület egykori tánctermében felidézte, hogy 2003-ban még romos állapotban látta a házat. Mint mondta, a változás az összefogás és a bátor döntések eredménye. Az 1920-as évek közepén épített ház a magyar munkások oktatási, művelődési és kulturális fellegvára volt. "Nem egyszerűen egy intézmény, hanem ahová illett eljárni és szívesen jártak. (...) Nem sok volt ilyen az országban" - fűzte hozzá a miniszter. A szaktárca vezetője úgy fogalmazott: a beruházás jó példa arra, hogy a nehézipar egykori központjaként ismert Ózdon megértették az oktatás és a kultúra teljesen megváltozott szerepét, pedig az elmúlt két évtizedet nem könnyű körülmények között élték meg ebben a városban.

Benedek Mihály, a település polgármestere elmondta: a rekonstrukció az épület adottságait, reprezentativitását kihasználva a mai kor elvárásai szerinti hasznosítást célozza meg. Emlékeztetett arra, hogy az Olvasó Egylet egykori székházát 1924. október 19-én nyitották meg. Az épület vidéki viszonylatban hatalmas méretével - 40 méter széles, 63 méter hosszú - és korszerű felszereltségével országos viszonylatban is kitűnt, nagyságát tekintve a hazai színházak között a hatodik helyen állt.

A rendszerváltozás után a kohászati és a bányászati monokultúra visszafejlődésének, a korábbi, erőltetett iparosítás negatív utóhatásainak következtében Ózd történetének legnagyobb krízisét élte át, amely kihatott a település kulturális életére is. Az ózdi Olvasó Egylet mint civil szervezet a folyamatos működéshez szükséges finanszírozás hiányában 1999 elején megszűnt. Az egyesület összes ingó vagyonát felélte, csak a lepusztult, teljesen üres házat hagyta maga után. Az 1999-től öt éven át üres, fűtetlen, használaton kívüli épület állaga évről évre erőteljesen romlott. Az Olvasó épületét 2002-ben adta át a Kincstári Vagyoni Igazgatóság a városnak. A felújításra a Nemzeti Kulturális Alap Műemléki és Régészeti Kollégiumától 322 millió forintot nyertek, a többi pénzt az önkormányzat biztosította.


(MTI)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok