2023. szeptember 22.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Félezer művészbélyeg a Szépművészeti Múzeum új kiállításán

2007. március 23.
A világ legteljesebb művészbélyeg-gyűjteményéből, a budapesti Artpool Művészetkutató Központ kollekciójából mintegy félezer darabot vonultat fel az a kiállítás, amely pénteken nyílt Budapesten, a Szépművészeti Múzeumban.
A Parabélyeg - A művészbélyeg négy évtizede a fluxustól az internetig című kiállításon 25 ország 250 művészétől származó művészbélyegeket láthat a közönség. A tárlatról szóló ismertető szerint a kiállított művek közel negyven év művészbélyeg-termését reprezentálják.
 
A kiállításon - melynek címe arra utal, hogy a filatelisták a nem postai célra használt, úgynevezett parabélyegek közé sorolják a művészbélyeget - különböző témákkal találkozhat a látogató: humoros, erotikus, tudományos és politikai témájú bélyegeket egyaránt felvonultat a tárlat.
 
A kulturális sokszínűség hiteles megjelenítésének nevezte a kiállítást a megnyitóra írt levelében Schneider Márta.
 
Az Oktatási és Kulturális Minisztérium szakállamtitkára - akinek szavait Mihály Mária, a Szépművészeti Múzeum főigazgató-helyettese tolmácsolta - levelében felidézte, hogy a múzeum éppen 20 évvel ezelőtt adott otthont a Bélyegképek című kiállításnak, amely szintén az Artpool Archívum egyedülálló, több ezer darabos nemzetközi művészbélyeg-gyűjteményére épült.
 
Hajdu István műkritikus a megnyitón kiemelte: a kiállításon bemutatott munkáknál kulcsfogalom a szabadság eszméje, hiszen a bélyeg - alapvető funkciójánál fogva - bármerre útra kelhet.
 
A művészek által tervezett művészbélyeg ugyanakkor nem használható valódi postai forgalomban. "Így a művészbélyeg eredeti funkciójától elszakadva szimbolikussá válik" - mutatott rá Hajdu István.
 
A június 24-ig látható kiállítás és a gyűjtemény egész anyaga az interneten is megtekinthető az Artpool Művészetkutató Központ honlapján.
 
 
MTI
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok