2023. szeptember 22.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Fesztiváltámogatási struktúra készül

2007. május 15.
Szeptember végére elkészül a magyarországi fesztiválok támogatási struktúrája - jelentette be Hiller István, az oktatási és kulturális tárca vezetője kedden Budapesten, Lamperth Mónika önkormányzati és területfejlesztési miniszterrel közösen tartott sajtótájékoztatóján.
Fotó: Gordon Eszter
Fotó: Gordon Eszter

A fesztiválok finanszírozási rendszerét a két tárca közösen dolgozza ki, a Magyar Fesztivál Szövetség és a Művészeti Fesztiválok Szövetségének bevonásával, majd az elképzelés a kormány elé kerül - közölte Hiller István.

A miniszter elmondta: a cél, hogy szakmai konszenzuson alapuló szisztéma alakuljon ki, így a pályázatok elbírálásakor legyen egyfajta mérce, s kialakuljon a fesztiválok minőségbiztosítási rendszere.

Az új struktúrára azért van szükség, mert Hiller István szavai szerint nincs rendben a magyarországi fesztiválok támogatásának struktúrája, valamint a fesztiválok minőségbiztosítása.

Az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium (ÖTM) és a Nemzeti Kulturális Alap, illetve az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) közös fesztiváltámogatási pályázatára, amelynek keretében 300 millió forintot osztanak szét, 56 rendezvényt hívtak meg. Döntés júniusban várható.

Olyan kiemelt rendezvényeket kívánnak támogatni, amelyek már az elmúlt években bizonyították sikerüket, ugyanakkor még jobban "felfuttathatók".

Hiller István ismertetése szerint Magyarországon ezer fesztivált rendeznek évente.

Hangsúlyozta, hogy a kulturális turizmusnak a világon egyre nagyobb jelentősége van. Úgy fogalmazott: "a kulturális turista a legjobb turista: érdeklődő, ugyanakkor igényes és sokat költ".

A miniszter azt szeretné, ha a magyarországi rendezvényekre minél több ilyen turista érkezne, mint mondta, ez készteti közös munkára a két minisztériumot.

Hiller István szólt arról is, hogy jelentős turisztikai vonzereje van a Múzeumok Éjszakájának, amit minden évben június 23-án tartanak.

Az idén a tavalyihoz képest több helyszínen várják az érdeklődőket: Budapesten 50, vidéken 62 muzeális intézmény és együttműködő kulturális központ rendez eseményeket. Míg 2006-ban a rendezvényeken összesen több mint 203 ezren vettek részt, ebben az évben a miniszter számításai szerint negyedmillió látogatója lesz a késő éjszakáig tartó programoknak.

Mint elmondta, az együttműködés e tekintetben azt jelenti, hogy a vidéki rendezvények támogatását szolgáló forrásokhoz az ÖTM ad hozzáférési lehetőséget. Ettől az évtől úgy szeretnék kezelni a Múzeumok Éjszakáját, mint a magyarországi nyári turisztikai szezon kezdetét - tette hozzá Hiller István.

Lamperth Mónika a sajtótájékoztatón azt hangsúlyozta, hogy a turisztikai kínálatban egyre nagyobb szerep jut az igényes kulturális programoknak. Ezért a kulturális turizmus fejlesztése fontos prioritása a Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégiának - mondta.

A Budapesti Tavaszi Fesztivál (BTF) kapcsán kitért arra, hogy a programok jelentős turisztikai vonzerőt jelentenek. Tájékoztatása szerint a BTF költségeihez, amelyek évente 1,3-1,4 milliárd forintot tesznek ki, 2007-ben 224 millió forintot biztosított az ÖTM.

Lamperth Mónika elmondta, hogy 2008-ban a Budapesti Tavaszi Fesztivál jelszava "Világok találkozása" lesz, a programok között reneszánsz műsorok és a Puccini-év eseményei várják az érdeklődőket.

A miniszter szólt a kulturális fejlesztésekről, a turisztikai vonzerő fejlesztését ösztönző programokról is. A példák között említette: szeretnék elérni, hogy a Regionális Operatív Program keretében, a turisztikai vonzerő fejlesztésére olyan kulturális útvonalak jöjjenek létre, amelyek összekötik az örökségturizmus szempontjából jelentős helyszíneket.


MTI

 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok