2024. április 18.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Fogyatékossággal élők a Szépművészeti Múzeum inka kiállításán

2007. július 2.
Vakoknak és gyengénlátóknak, hallássérülteknek, valamint mozgássérülteknek mutatta be a Szépművészeti Múzeum inka kiállítását Hiller István kulturális és Kiss Péter kancelláriaminiszter hétfőn Budapesten.
Fotó Gordon Eszter
Fotó: Gordon Eszter

"A kultúra mindenkié, de tenni kell azért, hogy mindannyian élvezni tudjuk" - hangsúlyozta Hiller István az "...és akkor megérkeztek az inkák" című tárlaton, a fogyatékossággal élők érdekképviseleti szervezeteinek képviselői előtt.

A Szépművészeti Múzeum kezdeményezését jó példának nevezve felidézte, hogy az intézmény korábban már a kopt művészet kincseit bemutató, illetve a Luxemburgi Zsigmond korához kapcsolódó kiállítást is tapintható tárlattal egészítette ki.

Fotó: Gordon Eszter

Az ősi perui és inka kincseket felvonultató kiállítást azonban ezek között is a legteljesebbnek nevezte Hiller István, mivel - mint mondta - első alkalommal nem külön teremben, hanem "szervesen a kiállítás szövetébe ágyazódva" mutatja be a tapintható műtárgymásolatokat.

Kiss Péter volt szociális és munkaügyi miniszter, aki kancelláriaminisztersége első munkanapján látogatott el a tárlatra, úgy fogalmazott: "Magyarország egyre inkább képes az emberi kihívásokra válaszolni". Reményét fejezte ki, hogy a múzeum kezdeményezése hagyományteremtő lesz.

Fotó: Gordon Eszter

A május közepén nyílt kiállításon a vitrineket úgy helyezték el, hogy a tolókocsival érkezők könnyen mozoghassanak közöttük, és a szemmagasságot is ehhez mérten állították be.

A Fogyatékosok Esélye Közalapítvány által támogatott tapintható tárlaton a vakok és gyengénlátók számára több mint harminc műtárgy másolatát helyezték el. Egyebek mellett tapintható térképek, terepasztal, anyagdarabok és Braille-írásos táblák segítik a vezetőszőnyeg mentén haladókat, a hallássérülteknek pedig különleges módszerrel továbbítják a hangot a hallókészülékbe.

Egy gyengénlátó fiatalember, aki először látogatott el ilyen kiállításra, az MTI-nek elmondta, hogy nagyon különleges élményt jelentenek számára a tapintható tárgyak. Mint hozzátette, ezek nélkül csak nagy, erős színekkel készített festményeket bemutató tárlatokat tud élvezni.

Fotó: Gordon Eszter

Az "...és akkor megérkeztek az inkák" című kiállítást eddig összesen mintegy ötvenezer érdeklődő látogatta meg, közöttük több száz fogyatékkal élő. Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója úgy vélte: a szeptember 9-ig látható kiállítást összesen százezren fogják felkeresni.


(MTI)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok