2024. április 24.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Gyermektalálkozó a Reneszánsz Év jegyében Budapesten

2007. október 9.
A jövőre kezdődő Reneszánsz Év jegyében kezdődött kedden kétnapos gyermektalálkozó a fővárosban; a résztvevők a Budapesti Történeti Múzeumban játékos formában ismerkednek Mátyás király korával. Az eseményt Hiller István oktatási és kulturális miniszter nyitotta meg.
Fotó: Gordon Eszter
Fotó: Gordon Eszter

A kétnapos programon az Országos Cimbora Klub tagjai közül mintegy 150 gyermek vesz részt. A programok között szerepel például a nyomdagép feltalálásának és a nagy földrajzi felfedezéseknek korának felidézése, valamint ismerkedés a reneszánsz muzsikával.

Az ország 20 városából érkezett gyerekek emellett Mátyás királyról szóló meséket is meghallgathatnak, és megismerkednek a budai Vár nevezetességeivel.

Fotó: Gordon Eszter

Hiller István a találkozót megnyitó köszöntőjében kiemelte: a reneszánsz sokkal többet takar, mint néhány művészeti ág, néhány itáliai uralkodó, hiszen olyan európai gondolkodásmód, olyan "izgalmas történelmi korszak", ami nem csak Itáliában és a Németalföldön jelent meg, hanem Magyarországon is.

A miniszter hangsúlyozta: ha meg akarjuk érteni a reneszánszot, akkor nem csak Mátyás királyról, hanem a korabeli életmódról, szokásokról, viselkedésről és magatartásról is beszélnünk kell.

Fotó: Gordon EszterÉ. Szabó Márta, a Cimbora című televíziós ifjúsági műsor főszerkesztője elmondta, hogy a januárban kezdődő Reneszánsz Évben is rendeznek programokat, és akkor is tartanak találkozót a klubtagoknak.

Beszámolt arról, hogy a Legyél te is Mátyás király elnevezésű programsorozatban internetes játékot indítanak a Cimbora Kluboknak, a gyerekek ellátogathatnak Mátyás királlyal kapcsolatos helyekre, a Cimbora Egyetemen pedig professzorok, művészettörténészek tartanak előadásokat.

É. Szabó Márta hozzáfűzte: a legtöbb pontot szerző csapatok jövő novemberben egy televíziós vetélkedőn vesznek részt, melynek fődíja egy firenzei utazás lesz.

A Reneszánsz Év programja 2008. január 22-én, a magyar kultúra napján kezdődik. Hunyadi Mátyás trónra lépésének 550. évfordulója alkalmából mintegy százötven rendezvény, köztük számos kiállítás, tudományos konferencia, gasztronómiai esemény várja az érdeklődőket.


(MTI)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok