2024. március 28.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Hamarosan látogatható a Budavári palota nyugati oldalán feltárt pincerendszer

2007. augusztus 29.
Októbertől csoportokban, idegenvezetővel látogatható a Budavári palota nyugati oldalán feltárt, a XIII. századtól épült pincerendszer - jelentették be a műemléki terület átadásán kedden Budapesten.
"Városunk 750 éves múltjával nézünk most szembe" - mondta Schneider Márta, a kulturális tárca szakállamtitkára az 1900-ban lebontott házak alatt kialakított, majd a lebontáskor betemetett egykori borospincékről szólva.

A Szent György tér alatt feltárt 1300 négyzetméteres járatrendszer rendezési tervét 1997-ben készítették, a Budapesti Történeti Múzeum (BTM) által végzett régészeti feltárás után a munkálatok 2004-ben kezdődtek.

A Reneszánsz Kőfaragó Zrt. által végzett munkálatokhoz szükséges 780 millió forintot az Oktatási és Kulturális Minisztérium költségvetéséből finanszírozták. A költségek a tervezést és a régészeti munkálatokat is számítva elérték az egymilliárd forintot - mondta Szamkó Katalin, az ingatlant kezelő Budai Várgondnokság Kht. vezetője.

A különlegesen megvilágított, több tucat helyiségből álló, labirintusszerű pincerendszerben középkori kutakat és egy XIII. századi zsidó rituális fürdőt, mikvét is feltártak, a pince falában ma is láthatók az egykori mécsestartó fülkék. Több helyen sikerült az eredeti falazatot és boltíveket megmenteni. A feltárásnál előkerült használati tárgyak, szobor- és edénytöredékek, ékszerek a BTM gyűjteményébe kerültek, közülük sok már látható a múzeumban.

A műemléki komplexum hasznosítására a Budai Várgondnokság Kht. által kiírt pályázat várhatóan a jövő héten jelenik meg. A magyarországi borkultúra múzeumi bemutatására a kiírást követően egy hónapig lehet jelentkezni, a kht. minisztériumi és önkormányzati szakértői még az idén döntenek.

"Itt az ideje végre, hogy ezeket a háborús foghíjakat, a leglátogatottabb világörökségi területeket rendbe tegyük" - mondta Nagy Gábor Tamás, az I. kerület polgármestere. Hozzátette, hogy a most befejeződött munka "fontos pont, amely lendületet fog adni a további ilyen és ehhez hasonló feladatok elvégzéséhez".


(MTI)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok