2023. szeptember 22.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

"Hazatérő" könyvek és festmények a Nádasdy-kastélyban

2007. október 25.
"Hazatért" a nádasdladányi Nádasdy-kastély könyvtárának félezer kötete és az Ősök galériájának néhány festménye; a köteteket és a képeket bemutató - november 18-ig látható - kiállítást szerdán Schneider Márta, az OKM kulturális szakállamtitkára nyitotta meg.

A cél az, hogy visszakerüljön a kastély könyvtárába a Nádasdy család egykori 25 ezer kötetes bibliotékájának Magyarországon még fellelhető 1500 kötete, valamint azok a megmaradt alkotások, amelyek évszázadokon át ékesítették a főúri lak falait - mondta Schneider Márta.

A szakállamtitkár kiemelte: a Nádasdy család tagjai mindvégig szem előtt tartották, hogy a "nemesség kötelez". A família művelt politikusokat adott az országnak, s tagjai a hazai műveltség ápolói és terjesztői voltak, könyvtáruk pedig a korabeli Magyarország egyik legmeghatározóbb gyűjteménye volt.

Az értékes bibliotéka becses darabjainak nagy részét a II. világháborúban elpusztították, elrabolták. Megmenekült kötetei az állam tulajdonába kerültek, egy részüket az Országos Széchenyi Könyvtárban, 1000 kötetet pedig a keszthelyi Helikon Kastélymúzeumban őriznek. Onnan kerülnek majd vissza a nádasdladányi kastélyba.

A becses könyvritkaságok a katalogizálást követően a következő hónapokban kerülnek fel a könyvtárszoba polcaira.


A könyvekkel párhuzamosan, a szükséges restaurálás után "hazatérnek" a kastély falait egykor díszítő, mintegy kétszáz festményből álló gyűjtemény megmaradt darabjai is, köztük az a kilenc festmény, amely a Nádasdy ősöket ábrázolta és az ősök csarnokának falait ékesítette egységes méretben, egységes keretbe foglaltan, időrendben elhelyezve.

A kastély képzőművészeti gyűjteményének egy része a Nemzeti Múzeumban van, onnan kerül vissza Nádasdladányba.

A becses értékek "hazatérése" része annak a koncepciónak, amelynek megvalósításával a kastély - a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága és a Nádasdy Alapítvány elképzelése szerint - látogatható, bemutatható kutatóhely lesz.

Varga Kálmán, a Műemlékek Nemzeti Gondnokságának igazgatója az MTI-nek elmondta: a kastélyban magyar építészettörténeti kutatókönyvtárat hoznak létre, s egyik szárnyában vendégszobákat rendeznek be.

Folytatják az angol Tudor stílusú épület rekonstrukcióját is, amire a pénzt a Regionális Operatív Program (ROP) pályázatán teremtik elő - tette hozzá Varga Kálmán.

A Nádasdy-kastély kulturális célú hasznosítását, értékeinek bemutatását már több mint tíz esztendeje végzi a család leszármazottja, Nádasdy Ferenc által létrehozott Nádasdy Alapítvány és Nádasdy Akadémia.

(MTI)

 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok