2024. április 20.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Hiller István a kultúrpolitika elmúlt egy évéről

2007. június 14.
A kulturális vidékfejlesztést és az esélyegyenlőtlenség csökkentését célzó lépéseket hangsúlyozta a terület elmúlt egy évét értékelve Hiller István szakminiszter csütörtökön a fővárosban.
Az oktatási és kulturális tárca vezetője a kormányszóvivői tájékoztatón a minisztérium programjai közül kiemelte a Portál könyvtárprogramot, az 580 vidéki múzeum modernizációját célzó Alfa programot, valamint a kulturális egyenlőtlenségek csökkentésére indított Közkincs programot.

Szólt arról, hogy az Új Magyarország Fejlesztési Tervben (ÚMFT) átfogó könyvtár és múzeumfejlesztésekre 8,5 milliárd forintot, a könyvtári hálózat szolgáltatásfejlesztéseire 9 milliárd forintot, míg a multifunkcionális közösségi központokhoz illetve kialakításukhoz kapcsolódó Agora és Agora Plusz Programra összesen 23,5 milliárd forintot különítenek el.

A modern országkép alakítása jegyében, a Nemzeti Emlékezet Program részeként az idén Batthyány Lajos születésének 200. évfordulójára, valamint Kodály Zoltán születésének 125. és halálának 40. évfordulójára emlékeznek - sorolta a tárca vezetője.

A miniszter a rendszerváltás utáni időszak legsikeresebb kiállításának nevezte a Vincent van Gogh alkotásait felvonultató tárlatot, a jelenleg is látogatható kiállítások közül pedig kiemelte a Magyar Nemzeti Múzeum Dzsingisz kán-tárlatát, valamint a Szépművészeti Múzeumban az ősi perui és inka kincseket felvonultató kiállítást.

Az eredményeket sorolva beszélt még a külföldi magyar évadok folytatásáról. Mint mondta, a 2007-es évben az "Ungarischer Akzent" záróakkordjaként várhatóan ősszel adják át a Berlini Collegium Hungaricum épületét.

A szaktárca vezetője beszámolt a magyar kultúra követe cím létrehozásáról is, amelyet több világszerte ismert magyar művésznek adtak át.

Hiller István elmondta, hogy a 25 év után először Athénban megrendezett Magyar Kulturális Fesztivál példátlan sikert hozott.

Annak kapcsán, hogy 2010-ben a németországi Essen és a törökországi Isztambul városával együtt Pécs is Európa Kulturális Fővárosa lesz, a szakminiszter megjegyezte: a két társvárossal az együttműködés zavartalan, az ÚMFT-ben 31 milliárd forintot különítenek el a pécsi projektek megvalósítására.


(MTI)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok