2024. április 20.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Hiller István megnyitotta a Kodály jubileumi évet

2007. február 20.
Hiller István oktatási és kulturális miniszter kedden megnyitotta a Kodály Zoltán emlékére meghirdetett jubileumi évet Budapesten.
Fotó: Gordon Eszter
Fotó: Gordon Eszter

A programsorozatot Kodály Zoltán születésének 125. évfordulója alkalmából rendezik meg, egyben megemlékeznek halálának 40. évfordulójáról is. A magyar zeneszerzés, népzenekutatás, zenepedagógia és művelődéstörténet kiemelkedő alakja 1882. december 16-án született és 1967. március 6-án hunyt el.

A jubileumi év védnöke Sólyom László köztársasági elnök és Kodály Zoltán özvegye, Kodályné Péczely Sarolta. A Kodály Zoltán Emlékmúzeum és Archívumban tartott ünnepélyes megnyitón megjelent Göncz Kinga külügyminiszter is.

A Kodály-emlékév logója
A Kodály-emlékév logója

Hiller István egy Kodály-gondolattal kezdte beszédét: Európa nem arra kíváncsi, hogyan utánozzuk, hanem arra, amit mi - Magyarország - adhatunk hozzá az európai kultúrához.

Hangsúlyozta: a tárca, hazai kulturális közélet azt szeretné elérni, hogy Athéntől Sanghajig az idén a világon mindenütt emlékezzenek meg a zeneszerző-pedagógusról.

Mint mondta, a zeneszerző munkássága "a legvilágosabb példa arra, hogy egy mű, egy kultúra nem önmagában létezik, hanem úgy, ha kapcsolódik a világ más részének kultúrájához".

A miniszter saját tapasztalatára hivatkozva kiemelte: őszi sanghaji útja során a helyi konzervatórium rektora elmondta, hogy náluk Kodály életműve szigorlati anyag.

Hiller István elmondta, hogy Kodály szülővárosa, Kecskemét, a szaktárca és a Nemzeti Kulturális Alap együtt gondoskodik az események finanszírozásáról. Utalt arra, hogy március 19-étől látható a világhálón a jubileumi év kétnyelvű (magyar és angol) www.kodaly125.hu címen elérhető honlapja.

Kodályné Péczely Sarolta, Hiller István kulturális és Göncz Kinga külügyminiszter
Kodályné Péczely Sarolta, Hiller István kulturális és Göncz Kinga külügyminiszter

A december 17-én záruló eseménysorozat keretében a Magyar Rádió a Hungaroton lemezkiadóval folytatja a megkezdett Kodály CD-sorozatot. Ezt a kiadást is több évre tervezik, mint a Bartók Új Sorozatot. A Magyar Rádió Kodály-honlapot is indít, amelyről zenei részleteket is le lehet tölteni.

A Budapesti Tavaszi Fesztivál nyitónapján, március 16-án a Nemzeti Filharmonikusok Kodály-hangversenyén a Budavári Te Deum mellett 20 magyar népdal hangzik el Kocsis Zoltán átiratában, ami ebben a változatban ősbemutatónak számít. A Budafoki Dohnányi Zenekar a Székelyfonót, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara a Háry Jánost szólaltatja meg.

A Magyar Tudományos Akadémia zenetudományi kutatóintézete emlékkiállítást rendez a budai Várban. Az intézet végzi Kodály Zoltán magyar népzenei gyűjteményének digitalizálását.

Kecskemét tavaszi és nyári fesztiválprogramjának középpontjában is zeneszerző-zenepedagógus munkássága áll. Zombor Gábor polgármester bejelentette, hogy Kodály-örökség munkacsoportot hoztak létre, amelyről a http://www.kodalyvarosa.hu honlapon közölnek információkat. A városban készül fel július 20-tól a Kodály-Bartók Ifjúsági Világzenekar Vásáry Tamás vezetésével a magyarországi és külföldi koncertekre.

"Serkenj fel, kegyes nép" címmel rendezik meg a Kárpát-medencei Kodály-vetélkedőt, amelynek díjkiosztó gálaestjét december 17-én szintén Kecskeméten tartják, ez lesz a jubileumi év záróeseménye.

A németországi magyar évad, az Ungarischer Akzent tavaszi programjában is több Kodály-est szerepel. Az Egyesült Államokban, az ohiói Columbus Egyetemen augusztus 3-tól nemzetközi Kodály-szimpóziumot rendeznek.

Göncz Kinga külügyminiszter a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: örömmel vesznek részt a tervezett vándorkiállítás szervezésében és utaztatásában. Washingtonban, Belgrádban, Teheránban, Athénben koncertek, Koppenhágában és Szöulban szemináriumok rendezésében segítenek. Véleménye szerint Kodályt nemcsak mint nagyszerű alkotót, hanem mint a személyes integritását őrző, bátor embert is meg kell az emlékezetünkben őrizni.

Az ünnepélyes megnyitón a Marczibányi téri Kodály Zoltán Iskola kórusa szólaltatott meg két Kodály-kórusművet.


MTI
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok