2023. szeptember 22.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Hiller István meghirdette Pulitzer Szülővárosának-díját

2007. június 18.
Ifjúsági újságírók támogatására alapította a Pulitzer Szülővárosának-díját Makó és a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ); az első pályázatot Hiller István oktatási és kulturális miniszter hirdette meg hétfőn Budapesten. Az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) 500 ezer forinttal támogatja a tehetségkutató pályázatot, amelyre a 14 és 25 év közötti fiatalok jelentkezését várják.
Eötvös Pál, a MÚOSZ elnöke és Hiller István oktatási és kulturális miniszter (Fotó: Gordon Eszter)
Eötvös Pál, a MÚOSZ elnöke és Hiller István oktatási és kulturális miniszter (Fotó: Gordon Eszter)

"Ez egy remek kezdeményezés (...), nem volt kérdés, hogy csatlakozunk a pályázathoz" - fogalmazott Hiller István, aki a MÚOSZ székházában megtartott sajtótájékoztatón elmondta: a pályázat célja "nem csak egy emlékdíj, hanem a fiatal tehetségek felkutatása is". A miniszter hangsúlyozta, hogy a jövő újságíró generációját támogató kezdeményezés "nem lehet egyszeri akció", így az OKM a következő években is biztosítja az 500 ezer forintos pályadíjat.

"Az is célunk volt a díjjal, hogy az alkotások révén élővé váljon Pulitzer József emléke" - fogalmazott Buzás Péter, Makó polgármestere, aki hozzátette, a város egykori híres szülötte, Pulitzer József 160 éve született, így idén emlékévet hirdettek a tiszteletére.

Közölte: augusztus végéig lehet pályázni a 14 és 25 év közötti fiatal újságíróknak, a szakértői zsűri ősszel dönt az első helyezettről.

A tájékoztatón megjelent Baló György, az MTV vezető újságírója, a pályázatot elbíráló bizottság elnöke és Eötvös Pál, a MÚOSZ elnöke, aki szintén a bizottság tagja. Mindketten arról szóltak, hogy fontos egy ilyen pályázat, mert szükség van a minőségi utánpótlásra a hazai sajtóban.

A Pulitzer Szülővárosának-díját odaítélő szakmai bizottság tagja még többek között Mandur László, az Országgyűlés alelnöke, Vámos Miklós író és Vince Mátyás, az MTI elnöke is.

A makói születésű Pulitzer 1863-ban, tizenhat évesen hajófűtőként vándorolt ki Amerikába, ahol részt vett a polgárháborúban, később volt öszvérápoló, bálnavadász és temetőgondnok, majd újságíró lett. 1869-ben megkapta az amerikai állampolgárságot, és hamarosan St. Louis legnagyobb lapkiadója lett. 1883-ban New Yorkban megvásárolta a csőd szélén tántorgó The World című újságot, amelyet rövid idő alatt a legnépszerűbb és legjövedelmezőbb napilappá varázsolt. Pulitzer 1887-től fokozatosan visszavonult a napi ügyektől, de lapjait 1911-ben bekövetkezett haláláig irányította. Magyarságát soha nem tagadta meg, ő volt az amerikai Kongresszus első magyar származású tagja.

Joseph Pulitzer sajtómágnás, azaz Pulitzer József alapította az újságíróknak adható legnagyobb nemzetközi szakmai kitüntetést.

A Magyar Pulitzer Emlékdíj sok szempontból hasonló, működését tekintve azonban független a New Yorkban évente átadott elismerésektől: a díjat - a Pulitzer-örökösök hozzájárulásával - Fábry Pál, New Orleansban élő magyar üzletember alapította 1988-ban azzal a céllal, hogy a kelet-közép-európai rendszerváltozást követően elismerést kapjanak a kimagasló szakmai teljesítményt felmutató magyar újságírók.


(MTI)


 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok