2024. április 20.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Hiller István megnyitotta az új magyar kulturális intézetet Berlinben

2007. november 30.
Nemcsak új házat, hanem ennél többet, új otthont kaptak a német-magyar kulturális kapcsolatok - hangoztatta pénteken Berlinben Hiller István oktatási és kulturális miniszter, megnyitva a magyar kulturális intézet, a Collegium Hungaricum (CH) új épületét a főváros központjában.
Noha a német főváros szívében, a Humboldt egyetem, a Gorkij színház és az úgynevezett múzeumsziget közvetlen szomszédságában fekvő, impozáns ötemeletes épület hivatalos avató ünnepségét a német oktatási miniszter jelenlétében este tartják, Hiller István a sajtó képviselői előtt már a délelőtt folyamán átvágta a nemzeti színű szalagot.

Rövid beszédében a miniszter történelminek nevezte, hogy a Collegium Hungaricum több mint nyolc évtized után visszatérhetett arra a helyszínre, a Dorotheenstrasse 12. alá, ahol az eredeti, 1926-ban épült kulturális és tudományos kollégium korábban állt, egészen 1945-ig, amikor akkori otthonát, az egykori Herz-palotát a második világháborúban lebombázták.

A magyar kultúra, a tudomány és az oktatás új berlini székhelye épült fel az eredeti, régi helyszínen, s költözött be egy minden tekintetben korszerű épületbe - hangsúlyozta a miniszter, hozzátéve, hogy olyan nyitott házat szeretnénk, amely a kultúrák közötti párbeszéd igazi otthona lesz.

A történelem nem ért véget, hanem most kezdődik - jelentette ki Hiller István, utalva arra: az új otthonnak mielőbb szellemet kell adni, ami biztosítja, hogy szívesen jöjjenek ide mindazok, akik szeretik a kultúrát, s elkötelezettek a dialógus iránt.


A miniszter köszönetet mondott mindazoknak, akik közreműködtek az új épület felépítésében. Külön is köszönetét fejezte ki Masát Andrásnak, a Collegium Hungaricum igazgatójának, akinek megbízatása az év végén lejár. Egyben bemutatta kijelölt utódját, Can Togay Jánost, aki hivatalosan 2008. január 1-től veszi át az új Collegium Hungaricum vezetését.

Az épület alapkőletételére még tavaly márciusban került sor, ami egyben a németországi magyar kulturális évad megnyitó aktusa is volt. Azóta másfél év telt el, s az új épület felavatása egyben a kulturális évad záróaktusát is jelenti.

A CH pontosan több mint nyolc évtized után tért vissza régi lakóhelyére. 1924-ben az akkori Collegium Hungaricum alapítója, Gragger Róbert Berlinben tevékenykedő magyar irodalomtörténész volt, aki egyben az eredeti tudományos és kulturális kollégium igazgatója is volt 1926 novemberében bekövetkezett haláláig. Hiller István egyébként berlini tartózkodása során megkoszorúzta Gragger Róbert sírját.

A magyar kormány Klebelsberg Kunó kultuszminisztersége alatt, 1926-ban vette meg az úgynevezett Herz-palotát, ahová az intézet a korábbi helyszínről, a Marinstrasséról költözött. A palotát azonban 1945-ben bombatalálat érte, s az intézet megszűnt létezni.

Tevékenységét 1973-tól, az akkori NDK-s időktől Kelet-Berlinben újította fel, mind a mai napig ideiglenesnek tekintett helyiségekben.

A Magyar Köztársaság 1997-ben kapta vissza a történelmi telket, ahol a régi intézet állt, s ezt követően készítette el az újjáépítéssel kapcsolatos első terveket. Az építésre a kulturális kormányzat 2003-ban írt ki nyílt pályázatot. A győztes Schwegger Assoziirte Gesamtplanung GmbH által javasolt tervek alapján modern, némiképp a magyar Bauhaus-hagyományokat felelevenítő épülettömb jött létre német kivitelezésben, 3184 négyzetméteres alapterületen.

MTI

 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok