2023. október 4.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Hiller István beiktatta az operaház új vezetőit

2007. június 11.
Beiktatta tisztségébe Hiller István oktatási és kulturális miniszter hétfőn Vass Lajost, a Magyar Állami Operaház új főigazgatóját és Fischer Ádám új főzeneigazgatót.
Az operaház művészeti vezetője Kovalik Balázs lesz, Kovács János eddig megbízott főzeneigazgató az első karmesteri posztot tölti be.

Hiller István a társulat meghívott tagjai előtt tartott ünnepségen elmondta: úgy érzi, az új vezetők beiktatásával hosszú távon megoldódott az operaház helyzete.

"Szeretném, ha mindenki, aki a Magyar Állami Operaházra figyel, az előadásokról és a művészi teljesítményekről beszélne, és nem arról, hogy belül milyen döntések és átalakítások születnek. Ez volt a célom, amikor egy évvel ezelőtt személyi döntést hoztam, majd miniszteri biztost állítottam az intézmény élére" - mondta a miniszter.

Hiller István jónak értékelte Vass Lajos miniszteri biztosként végzett munkáját.

A miniszter a jövőre nézve fontosnak tartja a kamaraopera-játszás magasabb színvonalra emelését, és szeretné, ha az intézményes nemzetközi kapcsolatok erősek és tartalmasak lennének.

Mint mondta, hisz abban, hogy a magyar operajátszás jobb évtized előtt áll, mint amilyen elmúlt. Emlékeztetett: az operaházat kivette az elkövetkező évek költségvetési vitáiból azzal, hogy az intézmény a 2007-2010. közötti időszakra évi 5 milliárd 300 millió forint állami támogatásban részesül.

Vass Lajos beszámolt arról, hogy főigazgatói programját személyekre és feladatokra bontva szeptemberben részletezi.

Hozzátette: Fischer Ádámmal már dolgozik az intézmény hosszú távú stratégiáján, ennek részleteit is az évadnyitó társulati ülésen tárja az együttes elé. Megismételte: jövőre 281 előadást tartanak, 41-et a Thália Színházban.

A főigazgató emlékeztetett arra, hogy az Erkel Színház most bezár, de feltétlenül újjáépül, remélhetőleg 2010-re, és Vass Lajos szerint biztosan lesz benne ideje és helye az operajátszásnak.

Fischer Ádám főzeneigazgató elmondta, hogy a hét végén a Művészetek Palotájában általa vezényelt Wagner-produkciók után többen szponzori ajánlatokkal keresték meg. Hangsúlyozta: az ilyen támogatásokra a Magyar Állami Operaháznak is szüksége van, pluszforrások tehát teremthetők, ha az intézmény hírneve jó.

Nemzetközi érdeklődés mutatkozik az együttműködésre, de a legtöbb helyen már a 2010-es évadon dolgoznak, az előre tervezést meg kell valósítani. Ebben is támaszkodni kíván Kovács János eddigi megbízott főzeneigazgatóra, aki mostantól az első karmesteri posztot tölti be - fűzte hozzá Fischer Ádám.

Kovalik Balázs művészeti vezető megfogalmazása szerint azért szerződött "ehhez az ügyhöz", mert érdekeli, hogy 10-15 év múlva mi lesz, kik lesznek az énekesek, a zenészek, és a nézők.

"Nem elég fürdeni a mai sikerben. A közönség sajnos öregszik, új közönséget kell teremtenünk, különben nem lesz kinek játszanunk" - emelte ki Kovalik Balázs.

A szakminiszter áprilisban írt ki pályázatot az operaház vezetői tisztségeire. Vass Lajos, aki tavaly június óta az operaház miniszteri biztosa volt, valamint Fischer Ádám, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának főzeneigazgatója közösen pályázott az Opera vezetésére. Megbízatásuk öt évre szól.


(MTI)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok