2024. április 19.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Hiller István éves beszámolója az Országgyűlés kulturális bizottsága előtt

2007. december 13.
Az oktatási és kulturális miniszter szerint az elmúlt másfél év azt bizonyította, hogy a kultúrpolitika az oktatásüggyel közös minisztériumi forma keretein belül is meg tudta őrizni pozícióit. Hiller István erről az Országgyűlés kulturális és sajtóbizottsága előtt beszélt éves meghallgatásán szerdán Budapesten.
A szaktárca vezetője úgy értékelte: egy fegyelmezett és kemény költségvetési évben a kultúra az év első háromnegyed részében megtartotta, az utolsó negyedévben pedig megerősítette pozícióit.

A múzeumügy kapcsán szólt arról, hogy a területen működő programok - például a vidéki múzeumok modernizációját célzó Alfa program - beváltották a hozzájuk fűzött reményeket. Mint mondta, ezeket a programokat sem megszüntetni, sem félbehagyni nem kell.

A miniszter a rendszerváltás utáni időszak legsikeresebb kiállításának nevezte a Vincent van Gogh alkotásait felvonultató tárlatot. Kiemelte, hogy a múzeumi "boom" nemcsak a fővárosra, hanem több vidéki városokra is jellemző volt. Számos olyan kiállítást rendeztek Magyarországon 2007-ben, amit több mint 200 ezren láttak.
A finanszírozási kérdéseket érintve hangsúlyozta: a jövőben is törekedni fog arra, hogy azokkal a kulturális intézményekkel, amelyek nagy mértékben függnek az állami költségvetési támogatástól, hosszú távú szerződést kössön a kiszámíthatóság jegyében.

A Nemzeti Színház kapcsán a miniszter azt mondta: még karácsony előtt dönt a vezetői posztra beérkezett pályázatokról.

A miniszter beszámolója szerint az európai uniós források felhasználásában is erősödtek a magyar kultúra pozíciói, az Új Magyarország Fejlesztési Tervben több kiemelt kulturális projekt is szerepel. A szaktárca vezetője a kulturális politika egyik fontos elemének nevezte a kultúra és az üzleti világ összefogásával létrejövő finanszírozási formát.

A szaktárca költségvetése kapcsán megjegyezte, hogy a költségvetési támogatás 2008-ban csaknem 19 milliárd forinttal haladja majd meg a 2007-es összeget, ez jobb lehetőségeket biztosít a kultúra területén.

A kulturális diplomáciáról szólva úgy értékelte: a több intézet összevonásával 2007-ben létrehozott Balassi Intézet a kulturális diplomácia központi szerveként eredményesen működik. Az eredmények között említette a szakdiplomata hálózat létrehozását is.

A kulturális országkép-formálás tekintetében kiemelkedően sikeres évet zárt a minisztérium 2007-ben, mivel két kulturális évadot is rendeztek külföldön - hangsúlyozta a miniszter, megjegyezve, hogy a szeptember óta zajló kínai Magyar Kulturális Évad eredményessége meghaladja a várakozásokat, és a németországi kulturális évad, az Ungarischer Akzent is pozitívan zárult.

A Pécs 2010 Európa Kulturális Fővárosa program kapcsán kiemelte: közös érdek, hogy Magyarország sikeres legyen a programban és ebben senki nem kételkedhet. Mint mondta, a döntési kompetencia a város kezében van, nincs szándékában döntési jogköröket elvonni Pécstől.

A szaktárca vezetője ugyanakkor úgy vélte: a nagy sajtónyilvánosságot kapott személyi változássorozat "mértékében és az eltelt időt tekintve sem tesz jót a programnak".

(MTI)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok