2024. március 29.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Hiller István gratulált Tarr Bélának

2007. május 27.
Hiller István oktatási és kulturális miniszter a cannes-i filmfesztivál díjkiosztó ünnepsége után gratulált a magyar versenyfilm rendezőjének, Tarr Bélának. A fesztivál fődíját egy a Ceausescu-rendszer idején játszódó, tiltott abortusz történetét feldolgozó román film kapta.
A miniszter üzenetében hangsúlyozta: nagyra értékeli Tarr Béla teljesítményét, hogy alkotásával, A londoni férfi bemutatásával 19 év után ismét jelen lehetett egy magyar film a cannes-i hivatalos versenyprogramban. Örömét fejezte ki a film iránt megmutatkozó nemzetközi érdeklődés miatt, hiszen A londoni férfit máris több ország megvette és hamarosan bemutatja.  A miniszter levelében úgy fogalmazott: "Az elmúlt tíz nap során a világsajtó és a nemzetközi filmszakma képviselői nap mint nap találkozhattak az Ön nevével, filmjével, és ezáltal Magyarországgal is. Óriási siker ez számunkra, hiszen jelen lenni a cannes-i filmfesztivál versenyprogramjában önmagában olyan jelentőségű, amire az egész világon felfigyelnek." Hozzátette: "mi, filmszerető magyarok, büszkék vagyunk rá, hogy az Ön filmjének jelenlétével koronázhattuk meg a cannes-i magyar részvételt".A kulturális miniszter egyben további sikereket kívánt Tarr Bélának.

Román film kapta a fődíjat a cannes-i filmfesztiválon

Igazi művészfilmnek ítélte oda a 60. Cannes-i filmfesztivál zsűrije Stephen Frears brit rendező elnökletével a fődíjat vasárnap este: a román Christian Mungiu 4 Luni, 3 Saptamini Si 2 Zile (Négy hónap, három hét, két nap) című alkotása kapta az Arany Pálmát. A Ceausescu-rendszer idején játszódó, egy tiltott abortusz történetét feldolgozó film szombaton megkapta a kritikusok és a francia közoktatás díját is Cannes-ban.
    "Remélem, hogy ez az Arany Pálma jó hír a kis országok kis rendezőinek, hiszen úgy tűnik, hogy végre nincs szükségünk nagy költségvetésre és nagy sztárokra ahhoz, hogy egy olyan történetet filmesítsünk meg, amely mindenkit érdekel" - mondta az alig 600 ezer euróból forgatott film 39 éves rendezője, amikor átvette Jane Fonda színésznőtől az Arany Pálmát.
    Az idei fesztivál többi díjazottja is művészfilmek alkotója. A versenyprogram legismertebb rendezői, Emir Kusturica, Quentin Tarantino, Vong Kar-vaj (Wong Kar-wai) és Ethan és Joel Cohen viszont semmilyen díjban nem részesültek.
    Az Arany Pálma után a második legrangosabb elismerést, a cannes-i fesztivál Nagydíját Kawase Naomi japán rendező Mogari no mori (Mogari erdeje) című filmjének ítélte oda a zsűri. A naturalista történet a generációkat összekapcsoló gyászról szól.
    A cannes-i filmfesztivál 60. évfordulója alkalmából kiadott különdíjat az amerikai Gus Van Sant Paranoid Park című alkotásáért kapta. Az amerikai rendező 2003-ban Elefánt című filmjével elnyerte az Arany Pálmát.
    Az amerikai Julian Schnabel kapta meg a legjobb rendezés díját A búvárharang és a pillangó (Le scaphandre et le papillon) című francia filmért, amely a teljesen lebénult Jean-Dominique Bauby újságíró önéletrajzi művéből készült.
    A legjobb forgatókönyv díját a 33 éves Fatih Akin német-török rendező Auf der anderen Seite (A másik oldalon) című filmjével érdemelte ki. Fallal szemben című filmjéért 2004-ben Berlinben elnyerte a fődíjat a rendező.
    A cannes-i filmfesztivál zsűrijének díját az iráni származású Marjane Satrapi és a francia Vincent Paronnaud - az 1979-es iráni iszlám forradalomról szóló képregény alapján készült - Persepolis című animációs filmjének és Carlos Reygadas mexikói rendező Luz Silenciosa (Csendes fény) című alkotásának megosztva ítélték oda.
    A legjobb női alakításért járó díjat Dzson Do Jon dél-koreai színésznő vehette át Alain Delon francia színésztől, a Li Csang Dong dél-koreai rendező Secret Sunshine (Titkos napsütés) című filmjében nyújtott játékáért. A legjobb férfi színésznek járó díjat pedig az orosz Konsztantyin Lavronyenkónak ítélték oda honfitársa, Andrej Zvjagincev Izgnanyije (Száműzetés) című filmjében nyújtott alakításáért.
    A legjobb első filmesnek járó Arany Kamera díjat Etgar Keret izraeli rendező nyerte A medúzák című filmjével.
 
MTI
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok