2024. április 20.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Az inka kultúra emlékei a Szépművészeti Múzeumban - bemutatták a kiállítást

2007. május 16.
Halotti maszk, orrdísz és agylékelő kés is látható a Szépművészeti Múzeum pénteken megnyíló legújabb, "...és akkor megérkeztek az inkák" című kiállításán, amely a spanyol hódítás előtti Peruról ad áttekintést. A tárlat anyagát szerdán mutatták be az újságíróknak.
Fotó: Gordon Eszter
Fotó: Gordon Eszter

Gyarmati János, a kiállítás kurátora elmondta, hogy a válogatás öt részben, időrendi sorrendben mutatja be az ősi Peru mintegy háromezer éves kulturális fejlődését.

A sejtelmes félhomályban több méter magas kőobeliszk fogadja a látogatót. Az oszlop eredetijét az első nagy andesi civilizáció vallási és hatalmi központjában, Chavín de Huántarban találták, erről készítettek másolatot a múzeum szakértői.

A kollekcióban szereplő első tárgyakat az időszámítás előtti 1200-tól fennálló vallási központok szertartásaihoz használták, az utolsóként kiállított régészeti leletek pedig a XVI. század első feléből valók.

Fotó: Gordon EszterA kiállításon tapintható műtárgymásolatok segítik a vakok és gyengénlátók tájékozódását.

Gyarmati János kurátor közlése szerint a bemutatott tárgyakkal azt demonstrálják, hogy az inkák nem pusztán megteremtői voltak egy civilizációnak, hanem összegzői is az őket megelőző, fejlett kultúráknak.

Az üvegvitrinekben több mint háromszáz tárgy, köztük aranyból, ezüstből készült ötvösmunkák, színes ábrákkal ékesített edények, kerámiák, apró figurák és geometriai motívumokkal díszített textileket láthatók.

A műtárgyak között szerepel egy, az ősi orvoslásban használt agylékelő kés is, amit fejfájás és a harci sebesülések gyógyítására használtak egykor - mondta Lantos Adriána kurátor.

Baán László, a múzeum főigazgatója kiemelte: a szeptember 9-ig látható kiállítás a legátfogóbb tárlat, amelyet ebben a témában Magyarországon valaha rendeztek.

Ismertetése szerint a különleges installációval, kisfilmmel, hangzóanyaggal gazdagított tárlat a madridi Museo de America egy korábbi kiállításán alapul, amelyhez hat további múzeum anyagából válogattak műtárgyakat a magyar kurátorok.

Fotó: Gordon Eszter

A kölcsönöző múzeumok között szerepel a német, spanyol és perui gyűjtemények mellett a Néprajzi Múzeum, valamint a nagykanizsai Thury György Múzeum is.

A belépőjegy vásárlásakor üdülési csekket is elfogadnak. Az erről szóló szándéknyilatkozatot szerdán írta alá Karácsony Mihály, a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány elnöke, Závecz Ferenc, az Oktatási és Kulturális Minisztérium szakállamtitkára és Baán László főigazgató.

Baán László szólt arról is, hogy a Szépművészeti Múzeum szombaton másnap hajnalig tartó Perui Partival ünnepli a múzeumok világnapját.

Fotó: Gordon Eszter


MTI
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok