2024. április 23.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Irány Magyarország! - kulturális turizmus magyar módra

2007. május 3.
A CompAlmanach Kiadó Irány Magyarország! című útikönyvének 2007. áprilisi megjelenése kapcsán sajtóbeszélgetést szervezett. A meghívott szakemberek szerint a hazai kulturális turizmusnak hatásosabb marketingre, intenzívebb információáramlásra és a pályázati források jobb kihasználására van szüksége.
Irány Magyarország! 2007 áprilisában jelent meg a CompAlmanach Kiadó gondozásában a kétkötetes útikönyv és adattár, amely 1100 magyarországi települést mutat be, 9000 szálláslehetőséggel. Felvetődik a kérdés, hogy a három nyelven kiadott információhalmaz eljut-e a külföldi célközönséghez. A megjelenés kapcsán szervezett sajtóbeszélgetésen Láng Viktor, a CompAlmanach Kiadó vezetője erre a kérdésre szomorúan azt válaszolta, nem. Nincs közvetítő kapocs, ők a belföldi érdeklődést szolgálják ki. A könyv on-line verzióját azonban például a németek előszeretettel használják.

Tóth Katalin, az OKM szakdiplomáciai vezető tanácsosa szerint a kulturális turizmus jelenleg Magyarországon még mindig gyerekcipőben jár. Tudomásul kellene venni - mondta -, hogy a prospektusok, brosúrák ideje lejárt. Erőteljes on-line megjelenésre van szükség, ami naprakész és felhasználóbarát. Elengedhetetlen a gyorsabb információáramlás, intenzívebb marketing, erőteljesebb kapcsolatépítés - fűzte hozzá a szakember. Fontos lenne végre, hogy szorosabb kapcsolat alakuljon ki a kínálat és a kereslet között. Azt javasolja, hogy az intézmények, szervezetek, alapítványok komplex termékcsomagot állítsanak össze. Tóth Katalin hangsúlyozta, nem szabad mindig állami támogatásra várni. Például más szervezetekkel, régiókkal együttműködve hatékonyabban lehet felhasználni az uniós pályázatok adta forráslehetőségeket.

Németh Árpád, Várpalota fiatal polgármestere elmondta, hogy híres méz-, pálinka- és mandulatermelésük mellett számára fontos, hogy a város kulturális-turisztikai és helyi adottságait össze tudják kapcsolni a különböző rendezvényeknél, programsorozatoknál. Annak ellenére - mondja a polgármester -, hogy Várpalotán és a kistérségben jelen vannak a komplex turisztikai kínálat elemei, a térség a mai napig nem került fel az idegenforgalmi palettára. Ezért szeretnék a későbbiekben hatványozottabban felhasználni azt a gazdag Mátyás-legendakört, amely nagymértékben segítheti a kulturális turizmus fejlődését. Tematikus utakat terveznek, együttműködve más térségekkel.

Rózsa Diana, a VÁTI Kht. programmenedzsere is fejlesztendő területként említi a hazai kulturális turizmust. Elmondta, hogy 2007 és 2013 között az Európai Együttműködés célkitűzése keretében újabb Határon Átnyúló Programok kínálnak támogatást - többek között kulturálisturizmus-fejlesztésre. A pályázatokat várhatóan ez év utolsó negyedében írják majd ki. Hét programterületet terveznek, három kategóriában: más uniós országokkal való együttműködés, két csatlakozó országgal történő együttműködés és a szomszédsági és partnerségi kapcsolatra épülő együttműködések. Kisebb programterületre 50 millió eurós nagyságrendű, nagyobb programterületre 150-170 millió eurós nagyságrendű uniós támogatásról van szó, hétéves időszakra.

Ebben a lehetőségben bízik Vingli Károly, a Nádasdy Alapítvány kuratóriumi alelnöke. Megkereste őket a Salzburgi Ünnepi Játékok vezetősége, hogy közös projektek kidolgozásáról tárgyaljanak. Vingli Károly elmondta: addig, amíg nem tudják a Nádasdy-kastély maradék kétharmadát renoválni, nincs esélyük az együttműködésre. Állami támogatásra nem számíthatnak, csak a pályázati források jöhetnek szóba. A nehézségek ellenére így is kedvelt úticél Nádasdladány - mondja az alelnök -, a világ minden részéről évente mintegy tízezer turista keresi fel a félig készen is lenyűgöző kastélyt. "A szinte sértetlenül megmaradt faragott könyvtárszoba azért is kedves számunkra, mert itt vették fel Agárdy Gáborral A gyertyák csonkig égnek című film utolsó képeit" - fűzte hozzá Vingli Károly.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok