2023. szeptember 22.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Kiírták a Nemzeti Színház vezérigazgatói pályázatát

2007. szeptember 24.
Meghirdették a Nemzeti Színház Zrt. vezérigazgatói álláshelyének betöltésére kiírt pályázatot - jelentette be Hiller István oktatási és kulturális miniszter hétfőn Budapesten.
Fotó: Gordon EszterA kiírás értelmében a pályázóknak 45 nap áll rendelkezésükre a pályázatok benyújtására, az 5-7 fős szakmai szakértői bizottság ezután 30 napon belül készít javaslatot, a végleges döntést a tárcavezető hozza meg - közölte Hiller István.

Hozzátette: a döntés november végére, december elejére születik meg.

A jelenlegi vezérigazgató, Jordán Tamás megbízatását 2008. június 30-ig meghosszabbították, így a két vezető az évad végéig együtt dolgozik majd.

Az idei évadot Jordán Tamás viszi végig, az új évad megtervezése a pályázatot elnyert vezető feladata, az új szerződések aláírására is ő jogosult, de 2008. június 30-ig szervezeti utasítást nem adhat - mutatott rá a miniszter, hangsúlyozva, hogy azt várja a két vezetőtől, hogy együttműködésükkel példát mutassanak.

A kiírás szerint az új vezető megbízása 2008. július 1-jén kezdődik és az átalakulásig, de legfeljebb 2013. július 31-ig tart.

A pályázat kiírása nem volt kötelező, mivel a Nemzeti Színház zártkörű részvénytársaságként működik, a tárca azonban ragaszkodni kívánt azokhoz a pontokhoz, amelyekben a nyár folyamán a teátrum vezetésével folytatott tárgyalás során megállapodtak - jegyezte meg a tárcavezető.

A pályázat több ponton eltér a hagyományostól - mutatott rá Hiller István utalva arra: a pályázónak számolnia kell azzal, hogy egyebek mellett feladata lesz a teátrum pozíciójának, reprezentatív szerepének megerősítése, az új kortárs művek megszületésének és bemutatásának elősegítése, valamint a határon túli magyar színházakkal történő együttműködés folytatása.

Az új vezetőnek kiemelt feladata lesz az alapítóval történő együttműködés a 2008-ban várható szervezeti átalakítás során - hangsúlyozta Hiller István, megjegyezve, hogy alternatívák már vannak, de döntés még nem született, hiszen - mint fogalmazott - erről nem egyedül fog dönteni.

Fotó: Gordon Eszter
Fotó: Gordon Eszter

A miniszter kiemelte: a 2008-tól 2010-ig terjedő időszakra garantálja a teátrum számára az évi 1,7 milliárd forintos költségvetési támogatást. A majdani vezérigazgató feladata ehhez a garantált összeghez igazodó működés és létszámgazdálkodás, az előadásszám azonban nincs meghatározva - tette hozzá.

Leszögezte, hogy továbbra sem tervezik a Nemzeti Színház más színházakkal történő összevonását.

"A pályázat alkalmas arra, hogy a színházi élet legszélesebb spektrumából jelentkezzenek, sokaknak felkeltse az érdeklődését" - vélekedett, és megjegyezte, hogy a teátrum életében egy szakasz zárul le, "Jordán Tamás jó munkát végzett, sikeresen tette".

Hiller István kitért arra, hogy a színházi törvény alaptervezete heteken belül megszületik, majd október közepétől nyilvános vitát kezdeményeznek, többek között a felkért szakmai szervezetek véleményét is kikérik majd.


(MTI)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok