2024. április 24.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Kínai kapcsolatok, támogatások, koncertek

2007. november 6.
A kínai magyar kulturális évad egyik kulcsszereplője a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem (LFZE) - hangsúlyozta Bogyay Katalin, az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) szakállamtitkára azon a keddi budapesti tájékoztatón, amelyen az intézmény növendékeinek és tanárainak közelmúltbeli sanghaji látogatásáról is beszámoltak.
Zeneakadémia

A szakállamtitkár elmondta: több éve különböző programokban dolgoznak együtt a Zeneakadémiával annak érdekében, hogy az egyetem nemzetközi kapcsolatait bővítsék. Kiemelte: a magyar kultúra számára új és hosszú távú pozíciókat szeretnének szerezni a kulturális diplomácia segítségével, most a szeptember óta Kínában zajló magyar kulturális évaddal.

Az évad fontos eseményének ítélték meg kínai részről is az akadémia tanárainak - Marton Évának, a magánének tanszak és Perényi Eszternek, a hegedű tanszak vezetőjének, valamint Devich János rektorhelyettesnek - októberi sanghaji mesterkurzusát. Marton Éva és Devich János a sajtótájékoztatón arról számoltak be, hogy egy-egy rendkívüli tehetségnek már most a budapesti egyetemen lenne a helye.

Batta András, az LFZE rektora november 24-én, a Sanghaji Konzervatórium fennállásának 80. évfordulója alkalmából tartandó ünnepségen várhatóan együttműködési megállapodást ír alá a kínai zenei intézmény igazgatójával.

A tájékoztatón Bogyay Katalin szakállamtitkár és Nigel Thorpe volt budapesti brit nagykövet beszámoltak arról, hogy életre kel a Liszt Academy Network. A Zeneakadémia támogatására 2001-ben létrehozott brit alapítvány megalakításában Lady Valerie Solti, a világhírű karmester özvegye is részt vett. A szervezetnél azok a tehetséges aspiránsok pályázhatnak, akik vagy valamelyik rangos egyetem posztgraduális képzéséhez, vagy egy neves mester melletti asszisztensi közreműködéshez szeretnének támogatást kapni.

Batta András rektor felhívta a figyelmet arra, hogy november 14-én, a Zeneakadémia "születésnapján" ünnepli megalapítása tizedik évfordulóját a Zeneakadémia Baráti Köre. A civil szerveződés minden évben jótékonysági koncertet szervez november 14-re, mert 1875-ben e napon indult el a tanítás Liszt Ferenc Hal téri lakásán.

Az Alma Mater sorozatban november 20-án pedig a Zeneakadémia modern zene felé nyit: első alkalommal hallható kortárs zeneszerzők műve a növendékek előadásában. A Zeneakadémia együttese az intézmény egykori tanára, Ligeti György és az egyetem tiszteletbeli tanára, Steve Reich műveit adja elő Rácz Zoltán vezényletével.

MTI
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok