2024. április 24.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

"Kodály országa" - Sopronban és Győrött folytatódott az országos rendezvénysorozat

2007. október 29.
A közönséget is megénekeltették ezen a hétvégén a Kodály országa című rendezvénysorozaton Sopronban, és Győrött is örömmel fogadták a bevásárlóközpontban igencsak szokatlan produkciókat.

Különleges élményben volt része azoknak, akik ezen a hétvégén a Sopron Plaza vendégeként részesei lehettek a Kodály országa című rendezvénysorozatnak. A Kórus Spontánusz tagjai például a közönséget is bevonták az éneklésbe. A vendégek között, velük együtt adták elő például az Esti dalt Kocsis-Holper Zoltán karnagy vezényletével. Rajtuk kívül a Scarbantia Vonóstrió, az Esterházy Baráti Kör Kamarakórus, valamint a Hangfestő Alapfokú Művészetoktatási Intézmény kisdiákjai örvendeztették meg produkciójukkal a közönséget 2007. október 27-én, szombaton 14.00 -16.00 óra között Sopronban, ahol még a szép számban jelen lévő német ajkú vendégek is örömmel hallgatták a fellépőket.


A rendezvénysorozat másnap a Győr Plazában folytatódott 13.00 - 16.00 óra között. A program a Kossuth Lajos Ipari Szakképző Iskola, Kollégium és Felnőttek Középiskolája diákjainak egyéni produkcióival indult: a fiatal tehetségek különböző hangszereken és énekelve adták elő a mester műveit. A rendezvényen ezután a Rába Dal-és Társaskör lépett fel, majd újra a diákoké lett a színpad: a Kodály Zoltán Általános Iskola kórusa, a Fundamentum Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény zenész tanulói, a Nádorvárosi Közoktatási Központ, Óvoda és Általános Iskola óvodásai és nebulói, illetve a Péterfy Sándor Evangélikus Oktatási Központ kis- és nagykórusa következett. A több száz embert vonzó esemény a Hangfestő Alapfokú Művészetoktatási Intézmény diákjainak előadásával zárult.

A rendezvények házigazdája, Magyar Bálint színész-zenész maga is előadott néhány, Kodály által gyűjtött népdalt, ami további meglepetés volt a közönségnek, hiszen őt korábban egészen más szerepben ismerhették meg a televízióban és a színpadon, és sokan csak most tudták meg róla, hogy a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen végzett klasszikus ének szakon.

Háttér:
Az Oktatási és Kulturális Minisztérium, valamint a Balassi Intézet megbízásából a Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetsége közreműködésével a Miga Film Produkciós Iroda 2007. utolsó negyedévében a Kodály emlékév alkalmából tizenegy állomást érintő rendezvénysorozatot szervez Kodály országa címmel, amely a nagyobb magyarországi városokban, és egy határon túli helyszínen, Galántán zajlik a helyi kórusok bevonásával.

A rendezvénysorozat célja, hogy Kodály életműve minél több emberhez eljusson, azokhoz is, akikhez hagyományos módon erre kevesebb az esély.

A felkeresett városok bevásárlóközpontjaiban, illetve forgalmas közterein zajló rendezvényeken a felkért helyi kórusok tolmácsolásában több blokkban hangzanak el Kodály-kórusművek. A koncertek szüneteiben felvételről szóló Kodály-zeneműveket hallgathat, valamint egy kivetítőn Kodály életművét bemutató képeket, filmrészleteket nézhet meg a közönség, illetve a mester életútját és munkásságát bemutató szóróanyagot osztanak szét az érdeklődőknek.

A fellépő kórusok között a rendezvénysorozat utolsó állomásán, Budapesten, a Westend City Centerben kisorsolunk egy három napos utat, amelynek résztvevői Kodály életútjának fontosabb állomásait keresik majd fel a Felvidéken.

A rendezvénysorozat előző és további helyszínei és időpontjai:
október 13-14.: Kecskemét, Szolnok
október 27-28.: Sopron, Győr
november 3-4.: Pécs, Szeged
november 10-11.: Nyíregyháza, Miskolc
november 17-18.: Galánta, Székesfehérvár
december 1.: Budapest.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok