2024. április 20.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

"Kodály országa" - A héten zárul az országos rendezvénysorozat

2007. november 26.
Tíz helyen járt már a Kodály országa című rendezvénysorozat, és december elsején együtt énekelhetjük a Mester műveit Budapesten is.
Ezen a szombaton 10.45-16.15 óra között a Westend City Center Milleniumi udvarában a Rába Dal-és Társaskör, a Budapesti Vándor Kórus, a Canticum Novum Nőikar, az Iglice Néptáncegyüttes, valamint a Törökvész úti Általános Iskola, az Andor Ilona Zeneiskola és az Egressy Béni Zeneművészeti Iskola növendékei tesznek meg mindent a nemes célért: "Legyen a zene mindenkié!"

Kodály országa

Összefoglaló a rendezvénysorozat elmúlt heteiről

Kecskemét, Szolnok
Kodály Zoltán Lant preludiumával indult a zeneszerző műveit népszerűsítő másfél hónapos programsorozat Kecskeméten a Malom Pénzügyi Szórakoztató és Bevásárló Központban szombaton. A Kodály országa című köztéri programsorozat első állomásán, a zeneszerző szülővárosában, a 2007. október 13-án, szombaton 11 óra és 15 óra között felcsendülő Kodály műveket és népdalokat sok százan hallgatták. A fellépők közül a Nemesszeghy Márta Kórus és az AURIN Leánykar bilincselte le leginkább a közönséget.
Másnap a Szolnok Plazában Ágoston Lilla és Kovács Evelin hangjában gyönyörködhetettek az üzletközpont vendégei. Pántlika Népdalegyüttes előadása után pedig közös éneklésre hívták a vállalkozó kedvű hallgatóságot.

Sopron, Győr
Különleges élményben volt része azoknak, akik ezen a hétvégén a Sopron Plaza vendégeként részesei lehettek a Kodály országa című rendezvénysorozatnak. A Kórus Spontánusz tagjai például a közönséget is bevonták az éneklésbe. A vendégek között, velük együtt adták elő például az Esti dalt Kocsis-Holper Zoltán karnagy vezényletével. Rajtuk kívül a Scarbantia Vonóstrió, az Esterházy Baráti Kör Kamarakórus, valamint a Hangfestő Alapfokú Művészetoktatási Intézmény kisdiákjai örvendeztették meg produkciójukkal a közönséget 2007. október 27-én, szombaton 14.00 -16.00 óra között Sopronban, ahol még a szép számban jelen lévő német ajkú vendégek is örömmel hallgatták a fellépőket.
A rendezvénysorozat másnap a Győr Plazában folytatódott 13.00 - 16.00 óra között. A program a Kossuth Lajos Ipari Szakképző Iskola, Kollégium és Felnőttek Középiskolája diákjainak egyéni produkcióival indult: a fiatal tehetségek különböző hangszereken és énekelve adták elő a Mester műveit. A rendezvényen eztán a Rába Dal-és Társaskör lépett fel, majd újra a diákoké lett a színpad: a Kodály Zoltán Általános Iskola kórusa, a Fundamentum Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény zenész tanulói, a Nádorvárosi Közoktatási Központ, Óvoda és Általános Iskola óvodásai és nebulói, illetve a Péterfy Sándor Evangélikus Oktatási Központ kis- és nagykórusa következett.
A több száz embert vonzó esemény a Hangfestő Alapfokú Művészetoktatási Intézmény diákjainak közreműködésével egy hatalmas, közös néptáncolással zárult.

Pécs, Szeged
Szokatlanul sok egyéni műsorszámmal örvendeztették meg a Pécs Plaza vendégeit 2007. november 3-án, szombaton 14.00 -17.00 óra között a rendezvénysorozat fellépői.
Nagy meglepetést keltett, amikor ebben a szokatlan térben felcsendültek Kodály Zoltán szerzeményei Király Csaba zongoraművész előadásában. Rózsa Bernadett többszörös Arany Páva-díjas énekes, valamint Drinóczi Éva, Tillai Tímea és Kaposvári Szilvia a Mester által gyűjtött népdalokkal kedveskedtek a közönségnek. A Pécsi Művészeti Szakközépiskola és Liszt Ferenc Zeneiskola diákjai hangszeres produkciókat mutattak be. A Mátyás király Utcai Általános Iskola és a Jókai Mór Utcai Általános Iskola kórusa pedig az őszi szünet ellenére a vártnál jóval nagyobb létszámban lépett színpadra, ráadásul a diákok kérésére több dalt énekeltek el, mint ahogy eredetileg tervezték.
Másnap Kis Judit énekes, illetve Erdélyi András és Soczó Gabriella fúvósok léptek fel a Szeged Plazában. 2007. november 4-én, vasárnap, 14.00 - 16.00 óra között zajló rendezvényen azonban egyértelműen a MÁV Hazánk Kórus volt a közönség kedvence. Nem véletlenül, hiszen több mint egy órát át tartó koncertet adtak a bevásárlóközpontban.

Miskolc, Nyíregyháza
A Miskolc Plazában 2007. november 10-én, szombaton, 14.00-17.00 óra között a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola Leánykara, a Fazekas-Istvánffy Általános Iskola gyermekkara és néptánc csoportja, valamint az Egressy Béni Zeneiskola diákjai léptek színpadra. A legnagyobb sikert a Garabonciás Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Művészeti Szakközépiskola, Általános és Szakiskola Igrice Néptáncegyüttese és a Miskolci Cardinal Mindszenthy Kórus aratta.
A programsorozat másnap a Nyír Plazában folytatódott, ahol nem egyszer könnyekig meghatódott a közönség. Itt 14.00-16.00 óra között a Vikár Sándor Zeneiskola diákjai, a Görög Katolikus Általános Iskola diákjai, a Vasvári Pál Gimnázium Leánykara, a Kölcsey Ferenc Gimnázium és Kollégium Leánykara szerepelt. A nézők kedvencei ismét a Garabonciás Művészeti Iskola diákjai voltak: az ifjú táncosok még a szolgálatban levő biztonsági őröket is odavonzották és elvarázsolták.
A közönség mindkét városban vastapssal jutalmazta az előadókat.

Galánta, Székesfehérvár
Megjegyzések, mutogatások, bekiabálások zavarták meg több ízben a fellépők produkcióit Galántán november 17-én, szombaton a Tesco bevásárlóközpontban, ahol 10.30-17.00 óra között adtak műsort a helyi magyar kórusok Kodály Zoltán születésének 125. évfordulója alkalmából. Az atrocitások azonban nem tántorította el őket a küldetéstől, hogy a Kodály jubileum alkalmából egy több mint hat órán át tartó, ingyenes műsort adjanak abban a városban, ahol a Mester gyermekkorának legszebb hét évét töltötte.
A rendezvényen közreműködött a Peredi Női Kar, a Füleki Pro Kultúra Férfikar, a Nemeskosúti Női, Férfi és Vegyes Éneklőcsoport, a Vízkeleti Harmónia Éneklőcsoport, a Alsószeli Magyar Dalkör, a Felsőszeli Rozmaring Éneklőcsoport, a Felsőszeli Leány Éneklőcsoport és a Galántai Kodály Zoltán Magyar Tanítási Nyelvű Általános Iskola Pitypang gyermekkara. Színpadra léptek a Zoboraljai csoportok (a Pogrányi Galambok Női Éneklőcsoport, a Bédi Visszhang Női Éneklőcsoport, a Pogrányi Nagyharang Férfi Kórus, a Nyitragesztei Téliződ Női Éneklőcsoport és a Pogrányi Vegyes Éneklőcsoport), énekelt a Nagymegyeri Janiga József Művészeti Általános Iskola Kamarakórusa és a Nagymegyeri Bárdos Lajos Vegyeskar, valamint a Mester műveit adták elő a Kodály Zoltán Nemzetközi Hegedűverseny díjazottjai.
A rendezvénysorozat 2007. november 18-án, vasárnap folytatódott a székesfehérvári Alba Plazában, ahol 14.00-16.30 óra között a Bárdos Lajos Gyermekkar és a Tilinkó Együttes, a Vasvári Pál Általános Iskola diákjai, a Canticum Novum Nőikar, a Alba Regia Vegyeskar, a Primavera Kórus lépett színpadra. A legnagyobb sikert Győre Dávid aratta, aki bársonyos hangjával elvarázsolta a közönséget.

Háttér:
Az Oktatási és Kulturális Minisztérium, valamint a Balassi Intézet megbízásából a Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetsége közreműködésével a Miga Film Produkciós Iroda 2007. utolsó negyedévében a Kodály emlékév alkalmából tizenegy állomást érintő rendezvénysorozatot szervezett Kodály országa címmel, amely a nagyobb magyarországi városokban, és egy határon túli helyszínen, Galántán zajlott a helyi kórusok bevonásával.

A rendezvénysorozat célja, hogy Kodály-életműve minél több emberhez eljusson, azokhoz is, akikhez hagyományos módon erre kevesebb az esély.
A felkeresett városok bevásárlóközpontjaiban, illetve forgalmas közterein zajló rendezvényeken a felkért helyi kórusok tolmácsolásában több blokkban hangzanak el Kodály-kórusművek. A koncertek szüneteiben felvételről szóló Kodály-zeneműveket hallgathat, valamint egy kivetítőn Kodály életművét bemutató képeket, filmrészleteket nézhet meg a közönség, illetve a Mester életútját és munkásságát bemutató szóróanyagot osztanak szét az érdeklődőknek.

A fellépő kórusok között a rendezvénysorozat utolsó állomásán, Budapesten, a Westend City Centerben kisorsolunk egy három napos utat, amelynek résztvevői Kodály életútjának fontosabb állomásait keresik majd fel a Felvidéken.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok