2023. október 4.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Kodály országa - lezárult az országos rendezvénysorozat

2007. december 3.
Tíz hazai és egy szlovákiai magyar városban járt a Kodály országa című rendezvénysorozat október 13. és december 1. között, amelynek utolsó eseményre a WestEnd City Center Millenniumi udvarában került sor szombaton.
Fotó: Gordon Eszter
Fotó: Gordon Eszter

Az eseményen Nagyné Varga Melinda, az Oktatási és Kulturális Minisztérium Művészeti Főosztályának vezetője üdvözölte a Budapestre érkezett sorozatot.

Ezt követően a fellépő kórusok között kisorsolták azt a háromnapos utat, amelynek résztvevői Kodály életútjának fontosabb állomásait keresik majd fel a Felvidéken. A nyertes az Andor Ilona Ének-Zenei Általános és Alapfokú Művészeti Iskola lett.

Az elmúlt hetekben Kecskeméten, Szolnokon, Sopronban, Győrött, Pécsett, Szegeden, Nyíregyházán, Miskolcon, a szlovákiai Galántán, Székesfehérváron és Budapesten 46 együttes csaknem 1.600 fellépője tett meg mindent azért, hogy megvalósuljon Kodály Zoltán álma: "Legyen a zene mindenkié!"

Fotó: Gordon Eszter

A programsorozat célja az volt, hogy Kodály Zoltán születésének 125. évfordulóján a mester életműve minél több emberhez eljusson. Hogy ne csak koncert- és tantermekben találkozhassanak vele az emberek, hanem olyan szokatlan tűnő, ámde nagyon látogatott helyszíneken is, mint például a bevásárlóközpontok.

A tizenegy városban tizenegyféleképp fogadták a Kodály-műveket. Volt, ahol a közös éneklés során egybeolvadt a közönség és a kórus, máshol együtt néptáncolt idős és fiatal, rapper és komolyzenész.

Ezen a szombaton, délután négy óráig, a WestEnd City Center Millenniumi udvarában a Rába Dal-és Társaskör, a Budapesti Vándor Kórus, a Canticum Novum Nőikar, az Iglice Néptáncegyüttes, valamint a Törökvész úti Általános Iskola és az Andor Ilona Zeneiskola növendékei szórakoztatják a közönséget.

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium, valamint a Balassi Intézet megbízásából, a Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetsége közreműködésével, a Miga Film Produkciós Iroda szervezte a Kodály emlékév alkalmából a tizenegy állomást érintő sorozatot.

Fotó: Gordon Eszter

A felkeresett városok közterein zajló rendezvényeken a felkért helyi kórusok tolmácsolásában több blokkban hangzottak el Kodály-kórusművek. A koncertek szüneteiben felvételről szóló Kodály-zeneműveket hallgathattak, valamint egy kivetítőn Kodály életművét bemutató képeket, filmrészleteket nézhetett meg a közönség, illetve a zeneszerző életútját és munkásságát bemutató szóróanyagot osztottak szét az érdeklődőknek.

(MTI)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok