2023. október 4.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

A KÖH elnöke miniszteri megbízottként felügyeli az Esterházy-kastély felújítását

2007. március 20.
Varga Kálmán, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) elnöke miniszteri megbízottként felügyeli a fertődi Esterházy-kastély helyreállítási munkálatait.
Hiller István oktatási és kulturális miniszter egyedi miniszteri megbízást adott a múlt héten a többéves program végigvitelére - közölte Varga Kálmán, a KÖH vezetője, aki hozzátette: az oktatási és kulturális tárcának továbbra is kiemelt tervei között szerepel a magyar világi építészet egyik legjelentősebb műemlékegyüttesének számító fertődi Esterházy-kastély helyreállítása, "értékelvű turisztikai fejlesztése."

Varga Kálmán terveivel kapcsolatban elmondta: az új idegenforgalmi szezonra növelni kell a turisztikai kínálatot, "finomítani és véglegesíteni kell" azt a hasznosítási programot, amely - mintegy 8 milliárd forintos költségvetéssel - európai uniós projektként szerepel a régió és a tárca tervei között.

Fel kell gyorsítani a felkészülést Joseph Haydn halálának bicentenáriumára is. Május végére konkrét rendezvényi tervvel kell rendelkezni a 2009-es évfordulóig hátralévő két évre - hangsúlyozta Varga Kálmán.

Hozzátette: ehhez, az ország nemzetközi megítélését, műveltségi imázsát is meghatározó eseményhez olyan emlékbizottság felállítását látja szükségesnek, amelyben a magyar szaktekintélyek mellett külföldi személyiségek is részt vesznek.

A KÖH vezetőjének, aki jelenlegi munkája mellett látja el a megbízatást, nem jelent újdonságot a feladat, korábban - a Horn-kormány idején - a gödöllői Grassalkovich-kastély rehabilitációját irányította miniszteri biztosként.

A XVIII. század második felében épült, magyar Versailles-nak is nevezett barokk műemlék együttes rekonstrukciója 2003-ban kezdődött el. A tervek szerint több ütemben zajló felújítási munkálatok teljes költsége mintegy 15-20 milliárd forint lehet. A teljes rekonstrukció 10 évig is eltarthat.


MTI
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok