2024. március 28.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Könyvfesztivál - Umberto Eco és Kanada a díszvendég

2007. április 10.
A kortárs világirodalom egyik legjelentősebb alakja, Umberto Eco lesz a csütörtökön megnyíló XIV. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendége, míg az országok közül Kanada mutatkozik be.
A négynapos rendezvényen az olasz író, esztéta, irodalomtörténész pódiumbeszélgetésen vesz részt és dedikálja legújabb könyvét, az Európa Könyvkiadó gondozásában megjelent, Loana királynő titokzatos tüze című regényt.

Umberto Eco a fesztivál első napján átveszi a Budapest Nagydíjat Demszky Gábor főpolgármestertől, a laudációt Esterházy Péter író mondja a 75 éves író tiszteletére.

A fesztivált Hiller István oktatási és kulturális miniszter, valamint a díszvendég ország nevében Robert Hage, Kanada budapesti rendkívüli és meghatalmazott nagykövete nyitja meg. A rendezvényen számos szakmai programmal, kerekasztal-beszélgetéssel, könyvbemutatóval, írói felolvasással, dedikálással várják a látogatókat. A seregszemlére 25 ország több száz alkotója köré csaknem 250 programot szerveztek.

A díszvendég ország tiszteletére kerekasztal-beszélgetést tartanak a kanadai-magyar könyvkiadásról Anna Porter, magyar származású kanadai író részvételével. A tengeren túli országból hét író, közöttük három magyar származású alkotó érkezik. Az ország nagykövetségének standjánál nyolcszáz kanadai kötet tekinthető meg, a magyar kiadók pedig csaknem száz kanadai író tollából származó, vagy az országot bemutató könyvvel jelentkeznek.

Az esemény keretében rendezik meg a VII. Európai Elsőkötetesek Fesztiválját, amelyen 11 uniós tagország 19 elsőkönyves prózaírója mutatkozik be a fesztivál két hétvégi napján.

A Könyvtáros Klub programjaira több száz könyvtárost várnak, a szakértők a könyvtárfejlesztésről, az olvasáskultúráról, a digitális- és a gyermekirodalom szerepéről tanácskoznak.

A szakmai eseményeken szó lesz a megváltozott olvasási szokásokról, a vásárlói magatartásról, arról, hogyan jut el a magyar irodalom külföldre, s megemlékeznek a közelmúltban elhunyt Faludy Györgyről és Lázár Ervinről.

A fesztivál zárónapján ezúttal is átadják az év kereskedőjének, kiadójának és gyermekkönyvének járó díjakat.

A seregszemle a Születésnapi Irodalmi Szalon című programmal zárul. A rendezvényen az idén kerek születésnapjukat ünneplő magyar költőket és írókat köszöntik vasárnap késő délután.


MTI
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok