2024. április 24.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Könyvtárosok vándorgyűlése Szegeden - a partnerség a mottó

2007. július 12.
A partnerség a mottója a Magyar Könyvtárosok Egyesülete (MKE) 39. vándorgyűlésének, amely csütörtökön kezdődött meg Szegeden. A szakmai találkozót Hiller István nyitotta meg.
Fotó: Gordon Eszter
Fotó: Gordon Eszter

A szombatig tartó rendezvényen csaknem hatszáz, az ország különböző területéről érkezett könyvtáros vesz részt.

Bakos Klára, az egyesület elnöke az MTI-nek elmondta: folyamatos partnerséget szeretnének kialakítani a kormányzattal, az önkormányzattal és a felsőoktatási intézményekkel egyaránt.

A rendezvény támogatja a kulturális miniszter törekvését, amely az olvasás felé fordulást célozza és olyan szolgáltatások létrehozására irányul, amelyek akár otthonról is elérhetőek - hangsúlyozta.

Bakos Klára kiemelte: úgy értesültek, hogy a Nemzeti Fejlesztési Terv csaknem 20 milliárd forinttal támogatja a könyvtárakat.

Rámutatott arra, hogy az MKE programjában kiemelt helyen szerepel az esélyegyenlőség és a vidékfejlesztés.

Ezt a bibliobusz-szolgáltatás segítené, amely olyan területekre vinné el a dokumentumokat és más könyvtári szolgáltatásokat, ahol nincs könyvtári épület. A másik formája az úgynevezett mozgó szolgáltatás, amely ott segít, ahol van épület, de az önkormányzatnak nincs pénze a könyvtár fenntartására.

A program harmadik elemeként az országos dokumentum-ellátó rendszerben szereplő könyvtárakat fejlesztenék. Ezek az intézmények országos szinten könyvtárközi kölcsönzést biztosítanának, azaz szükség szerint folyóirat-másolatokat vagy digitális formátumú dokumentumokat is eljuttathatnak az olvasóhoz - mondta az egyesület elnöke.

Fotó: Gordon Eszter
Fotó: Gordon Eszter

Hiller István oktatási és kulturális miniszter a múlt csütörtökön bejelentette: mintegy húszmilliárd forint jut a magyarországi könyvtárak fejlesztésére uniós pályázati forrásokból a 2008-2013 közötti időszakban.

A szaktárca vezetője akkori sajtótájékoztatóján elmondta: öt év alatt 16,67 milliárd forint jut a könyvtári terület fejlesztésére, ezen felül pedig 4,25 milliárd forint a könyvtári állomány digitalizálására fordítható.

Kiemelte, hogy a "könyvtárügyet" a vidékfejlesztési stratégia egyik központi elemévé kívánja tenni.

Hiller István hozzátette, hogy a források szakszerű felhasználása érdekében vitát kezdeményez az értelmiségiek és a szakma körében a magyar olvasási és könyvtárhasználati szokások, trendek feltérképezésére. A vita egyik első színhelye a könyvtárosok idei, szegedi vándorgyűlése lehet - jelezte.


(MTI)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok