2023. szeptember 22.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Körvonalazódik a könyvfesztivál programja

2007. február 23.
Több száz író és költő köré szerveződik az idei, XIV. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál csaknem 250 programja - közölte Zentai Péter László, az eseményt szervező Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) elnöke az MTI-vel.
Hiller István oktatási és kulturális miniszter, valamint a díszvendég ország, Kanada nagykövete nyitja meg április 12-én a könyvfesztivált. A Budapesti Kongresszusi Központban rendezendő eseményen 25 ország csaknem négyszáz alkotója vesz részt - mondta az MKKE elnöke.

A nyitónapon a négynapos fesztivál díszvendége, Umberto Eco részvételével tartanak pódiumbeszélgetést, amit Barna Imre, az olasz alkotó műveinek fordítója vezet. Az író aznap este veszi át Demszky Gábor főpolgármestertől a Budapest-díjat, az európai kortárs irodalom egyik legnagyobb alakjának laudációját Esterházy Péter író mondja el.

A csaknem száz külföldi, továbbá a háromszáz magyarországi, illetve határon túli magyar író, költő könyvbemutatókon, pódiumbeszélgetéseken, dedikáláson és szakmai tanácskozásokon vesz részt.

A hat-hét, Budapestre érkező kanadai alkotó között lesz várhatóan a "kanadai Csehovként emlegetett" Alice Munro, valamint Anna Porter, Evelyn Lau és Sharon Pollock drámaíró.

Németországból hét szerző, mások mellett Wladimir Kaminer és Frank Schirmacher jön a budapesti eseményre - sorolta Zentai Péter László.

A VII. Európai Elsőkönyvesek Fesztiváljára 11 európai uniós ország 19 fiatal alkotója érkezik. A két új tagállam, Románia és Bulgária is elküldi elsőkönyves íróját, Magyarországot Selyem Zsuzsa képviseli.

A tavaly elhunyt Lázár Ervin író és Faludy György költő, író, műfordító tiszteletére emlékestet rendeznek.

A fesztivál zárónapján azokat az alkotókat köszöntik, akik ebben az évben ünneplik kerek születésnapjukat, köztük van Szabó Magda, Göncz Árpád, Sánta Ferenc, Kertész Ákos, Jókai Anna, Nádasdy Ádám, Bächer Iván és Turczi István.

Az MKKE elnöke elmondta: a fesztivált az elmúlt években mindig a könyv és a szerzői jog világnapja, április 23-a körüli időpontra szervezték, az idén azonban a kongresszusi központ vezetése ezt nem tette lehetővé. Így az esemény csak egy nappal a Londoni Könyvvásár előtt zárul. Emiatt például a díszvendégnek tervezett India nem tudja képviseltetni magát a budapesti könyves seregszemlén - jegyezte meg.

A hagyományokhoz híven a fesztivál keretében adják át az év kereskedője, az év kiadója és az év gyermekkönyve díjat, továbbá szakmai tanácskozást tart a Könyvtáros Klub és a Műfordítók Egyesülése.


MTI
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok