2023. október 4.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Kulturális fejlesztéseket jelentett be a kormány

2007. július 25.
Több kulturális program is támogatást kap a kormány szerdai döntése nyomán. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv első két évében elindul a Budai Vár megújítása, a Szépművészeti Múzeum bővítése, a Liszt Ferenc Zeneakadémia felújítása, valamint a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum fejlesztése.
Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Bodó Sándor, a Budapesti Történeti Múzeum főigazgatója a budai várban tartott kihelyezett kormányülést követő sajtótájékoztatóra megy, ahol bejelenti, hogy elindították a hétéves Nemzeti Fejlesztési Terv első két évének programjait. (MTI Fotó: Soós Lajos)
Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Bodó Sándor, a Budapesti Történeti Múzeum főigazgatója a budai várban tartott kihelyezett kormányülést követő sajtótájékoztatóra megy, ahol bejelenti, hogy elindították a hétéves Nemzeti Fejlesztési Terv első két évének programjait. (MTI Fotó: Soós Lajos)

A kormány több mint 500 milliárd forint értékű, összesen 271 kiemelt projekt támogatásáról döntött, amelyek között több jelentős kulturális beruházás is szerepel. A Budavári Palota fejlesztése közel 22-23 milliárd forintba kerül, ehhez az állam mintegy 10 milliárd forinttal járul hozzá, 85 százalékban uniós és 15 százalékban hazai forrásból. Emellett mintegy 12-13 milliárd forintos magántőkével számolnak. A fejlesztésnek 2010-ig kell megvalósulnia.

A Kormányszóvivői Iroda szerint a program keretében felújítják a Budavári Palota műemléki épületeit, területeit újszerű kulturális taralommal töltik meg. Az épületegyüttes újjáélesztése magában foglalja egyes, világörökségi védelem alatt álló épületek és környezetük összehangolt műemléki rekonstrukcióját, infrastruktúrájának javítását.

Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója szerdán elmondta: a 3,6 milliárd forintos támogatással új, térszint alatti épületrésszel bővülhet az intézmény. A kulturális beruházás, amelynek eredményeként közösségi funkciókat magában foglaló épületrészt építenek, 2010-re valósulhatna meg. Ezzel csaknem négyezer négyzetméterrel növekedne a műemléki épület területe, a térszint alatti szárny új főbejáratként is funkcionálna - közölte Baán László. A Hősök tere Látogató és Turisztikai Központ elnevezésű épületrészben egyebek mellett fogadótér, több jegypénztár, kávézó, étterem, múzeumi bolt, gyermekfoglalkoztató kapna helyet. Kialakítanának továbbá egy időszaki kiállítóteret, a föld alatt helyet kapna egy előadóterem és egy médiapáholy is.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a sajtótájékoztatón. (MTI Fotó: Soós Lajos)
Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a sajtótájékoztatón. (MTI Fotó: Soós Lajos)

A kormányszóvivői tájékoztatón elhangzottak szerint a Liszt Ferenc Zeneakadémia felújítására fordítandó támogatás állami része 10 milliárd forintot tesz ki. A támogatásból megkezdődhet a több mint százéves épületet felújítása, infrastruktúrájának korszerűsítése. A program célja, hogy az egyetem nagyobb súllyal vehessen részt a nemzetközi életben. Mint írják, az új feladatokhoz egy új épület bevonására van szükség.

Támogatásban részesül a szentendrei skanzen is. A Magyarország népi építészetét, lakáskultúráját és életmódját bemutató múzeum új tájegységgel, egy Észak-magyarországi faluval egészülhet ki, és az alföldi mezőváros tájegysége is tovább bővülne egy műemlék vasútállomás épülettel. Továbbá a belső közlekedést segítő skanzenvasút is épülhet. Az újonnan épülő nyilvános muzeológiai műhelyben a múzeumi háttérmunkát ismerheti meg a közönség.


(MTI)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok