2024. április 16.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

A kulturális szakállamtitkár a könyvtári fejlesztésekről

2007. június 4.
A kulturális tárca 2013-ig tartó fejlesztési programjainak egyik célja, hogy minden településen legyen egy "porta", ahol a könyvtári szolgáltatások elérhetők, ez lehet akár igazi könyvtár vagy kisebb települések esetében könyvtárbusz - közölte Schneider Márta, az Oktatási és Kulturális Minisztérium szakállamtitkára hétfőn Csongrádon.
Ehhez olyan szolgáltatáshálót is ki kell alakítani, amely elérhetővé teszi a legkisebb településeken akár az Országos Széchényi Könyvtár valamely dokumentumát is digitalizált formában - tette hozzá a kulturális szakállamtitkár a Kárpát-medencei könyvtárosok konferenciáján.

Schneider Márta beszámolt arról, hogy 2001 és 2005 között folyamatosan, 1,9 millióról 2,15 millióra emelkedett a regisztrált könyvtári olvasók száma.

Hangsúlyozta: a növekedést elsősorban a nagy budapesti, valamint a megyei és a városi könyvtárak érték el, a községi tékák olvasóinak számában azonban visszaesés mutatkozott.

Némileg növekedett a könyvtári látogatások száma is; a tendencia ebben az esetben is hasonló, az emelkedés a nagyobb könyvtárakban tapasztalható, a községekben pedig lassú csökkenés figyelhető meg - fogalmazott a kulturális szakállamtitkár.

A kölcsönzések száma az elmúlt években csökkent, viszont emelkedett a helyben használt dokumentumok száma, és még ennél is jobban, több mint másfélszeresére növekedett a könyvtárközi kölcsönzések gyakorisága - tudatta Schneider Márta.

A könyvtári szférában jelentős informatikai fejlesztések zajlottak le. A községi könyvtárak esetében a látogatók számára fenntartott internet-hozzáférések száma több mint kétszeresére bővült - tette hozzá a szakállamtitkár.


(MTI)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok