2023. október 4.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Kulturális Örökség Napjai

2007. szeptember 14.
A fővárosban több mint 120 program várja az érdeklődőket a Kulturális Örökség Napjai című programsorozaton, amelynek keretében ritkán látogatható épületek kapui is megnyílnak szombaton és vasárnap. Vidéken is számos programmal várják az érdeklődőket; az eseménysorozat részét képezi idén a Nyitott templomok éjszakája és a Kultúrházak éjjel-nappal című program.
Programok Budapesten
 
Az I. kerületben többek között a nemrégiben felújított Budai Vigadó, a Műemlékek Nemzeti Gondnokságának helyet adó budavári De La Motte palota és a Köztársasági Elnöki Hivatal várja a látogatókat. 
A fesztivált szervező Kulturális Örökségvédelmi Hivatal kapuin belül régészeti fotók, illetve a víz alatti régészetről szóló előadás és hozzá kapcsolódó bemutató várja az érdeklődőket. A Magyar Villamosipari Átviteli Rendszerirányító társaság épületében az üzemirányítás feladataival és eszközeivel ismerkedhet a közönség, míg az 1923-ban épült Magyar Országos Levéltár falai között az építészeti szépségek mellett gyermekprogram is várja a közönséget.
A II. kerületben a Hűvösvölgyi út mentén található II. Ulászló korabeli reneszánsz villa romjai és klasszicista villák tekinthetők meg vezetéses séták alkalmával, és az Öntödei Múzeum, Közép-Európa egyetlen műemlékként megőrzött öntödéje is nyitva lesz.
A III. kerületben az Országos Atomenergia Hivatal Nukleárisbaleset-elhárítási központja látogatható, a Kiscelli Múzeumban kézműves programok és koncertek várják a közönséget, csakúgy, mint a Textilmúzeumban.
A IV. kerületben az 1900-ban neoklasszicista stílusban épült városháza kapui nyílnak meg.
Az V. kerületben a Magyar Nemzeti Bankba, az Országgyűlési Könyvtárba és a Petőfi Irodalmi Múzeumnak is helyet adó Károlyi-palotába térhetnek be az érdeklődők. Az idén a Haza és haladás címet viselő, a klasszicista építészetet középpontba állító fesztiválon a reformkorban épült házakat bemutató sétákat is szerveznek, és látogatható lesz az annak idején több millió "kétfilléres irkát" gyártó Körzőgyár is. A pest megye közigazgatásának 1697 óta helyet adó épületben megyeházi sétát vezetnek.
A VI. kerületben a Hild József által tervezett Magyar Királyi Borház épületének helyreállított borospincéje, a VII. kerületben a 110 éve emelt Magyar Színház közönségtől elzárt terei válnak látogathatóvá.
A VIII. kerületben a Festetics-palotában, a Fiumei úti sírkertben és az I. világháború alatt hadikórházként működött Párbeszéd házában vehetnek részt vezetéses sétán az érdeklődők, az Uránia Filmszínházban még a vetítőhelyiségek ajtajai is megnyílnak.
A IX. kerületben Egy úttörőház története a platánfák árnyékában című helytörténeti sétára lehet jelentkezni, a Holokauszt Emlékközpontban Báll Dávid zongorakoncertje hallható, míg az Iparművészeti Múzeumban kivételesen a pincétől a padlásig végigvezetik a látogatókat.
A X. kerületben a lengyel emlékek mellett a szőlőültetvények védelmére 1844-ben emelt Csősztorony látogatható és rákosfalvai sétán is részt lehet venni.
A XI. kerületben, a Műegyetem úgynevezett Ch-épületében rendhagyó kémiaóra lesz, Magyarország első vasbeton lakóépületében, a Szent Gellért társasházban pedig az egykori tervező, Medgyaszay István munkásságáról tartanak előadást.
A XII. kerületben a Budapesti Kutatóreaktorban a reaktorvezénylő látogatható, a fogaskerekű vasútnál pedig egy 1874-ben gyártott nosztalgiakocsi áll majd.
A XIII. kerületben a Rendőrségi Igazgatási Központ és a Vígszínház ad betekintést az épület falai közé.
A XIV. kerületben a Közlekedési Múzeum raktárépületében hintók és felújítás előtti állapotban lévő járművek láthatók, a Petőfi Csarnokban a koncertek technikai hátterét mutatják be, és vezetéses sétát tartanak a Puskás Ferenc Stadionban. A XV. kerületben a Kultúrházak éjjel-nappal című program keretében a Csokonai Művelődési Ház várja kétnapos rendezvénysorozattal az érdeklődőket.
A XVI. kerületben az ómátyásföldi villák mellett a Dallas-negyedbe is elvezetik az érdeklődőket, a XVII., XVIII. és XIX. kerületben egy-egy templom készül kivételes programmal.
A XX. kerületben az idén 90 éves Csili Művelődési Központ történetét mesélik el, a XXI. kerületben a csepeli Munkásotthonban lehet körülnézni.
A XXII. kerületben a Kánai Apátság maradványait tekinthetik meg az érdeklődők, és előadást hallhatnak a régészeti feltárásokról, a Nagytétényi Kastélymúzeum parkjában pedig Ókori víg napok a Kentaur kertjében címmel rendeznek kétnapos eseménysorozatot.
 
Programok vidéken

Az idén a Haza és haladás címet viselő programsorozat középpontjában a reformkor és a klasszicizmus építészete áll. Az érdeklődők vezetéses sétákon, koncerteken, beszélgetéseken és vetélkedőkön vehetnek részt.
Debrecenben az idén a helyi városvédő és -szépítő egyesület szervezi a kulturális örökség napjához kapcsolódó hétvégi rendezvényeket - tájékoztatta az MTI-t Karácsonyi György, az egyesület elnöke. Elmondása szerint szombaton és vasárnap megnyitják a nagyközönség előtt a régi városháza épületét, ahol a látogatóknak idegenvezetéssel mutatják be a műemléki épület nevezetességeit. A városházán megnyitják a Klasszicista építészeti emlékek Debrecenben című kiállítást.
A Református Nagytemplomot és a Református Kollégium épületegyüttesét is megtekinthetik szakszerű idegenvezetéssel az oda látogatók. Az örökségnapi programsorozat a nagytemplomban hangversennyel zárul. 
A szegedi Somogyi könyvtár máskor a kíváncsiskodók elől elzárt tereibe - könyvraktárakba, különgyűjteményekbe, a gépészeti helyiségekbe, sőt az 1984-ben elkészült épület tetejére - is ellátogathatnak az érdeklődők szombaton és vasárnap - közölte Szőkefalvi-Nagy Erzsébet, az intézmény igazgatója. 
A könyvtáralapító Somogyi Károly gyűjteményéből ez alkalomra Haza és haladás címmel könyvkiállítást állítanak össze, a közgyűjtemény munkatársai városnéző sétákat is szerveznek, az egyiken a reformkori emlékeket, a másikon Szeged klasszicista épületeit mutatják be.
Tatán szombaton délután Bach-művek hangzanak el a felújítás alatt álló Esterházy-kastélyban. A tatai Öreg-tó partján a XVIII. század második felében, Fellner Jakab építőmester tervei alapján épült késő barokk kastélyban a Bona Duola koncertek sorozatában Johann Sebastian Bach csellóra írt szólószvitjeiből szólaltat meg kettőt Zétényi Tamás - közölte a szervező, Sziklai István az MTI-vel. 
Komáromban történelmi hétpróbát rendeznek szombaton 14 órától a Monostori Erődben. A látogatók különböző helyszíneken próbálhatják ki, hogyan állták volna meg a helyüket harcban és békében a régi korokban, a rómaiak, a honfoglalók vagy a komáromi huszárok között. Délután monarchia korabeli hadijátékot tartanak magyar, cseh, osztrák és szlovák hagyományőrző csoportok részvételével.
Az országos programsorozat pénteki megnyitójának helyet adó Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Sárospatakon a református kollégiumban a múzeum és a nagykönyvtár kincseit szakavatott vezetők mutatják be az érdeklődőknek.
A Herman Ottó Emlékházba, Miskolc-Lillafüredre szombaton kísérleti régészeti napra várják a közönséget. Edelényben a L'Hullier-Coburg-kastély és parkjának rejtett zugait ismerhetik meg a látogatók, akik szervezett sétán a közeli földvárat is megnézhetik. Ózdon pedig a volt kohászati üzemek műemlékké nyilvánított épületeit, köztük a fúvógépházat, az acélműi csarnokot és a finomhengerművet nyitják meg a látogatók előtt.
Nagykanizsán szombaton a Tiborcz Kvartett ad jótékonysági koncertet, amelynek egyik célja, hogy felhívják a figyelmet: a város 200 éve épült zsinagógájának állagmegóvásáért sürgősen tenni kell. Emellett gyűjtést kezdenek, hogy emléktáblát állíthassanak Nagykanizsa elfeledett szülöttének, a 120 éve született Sigmund Romberg zeneszerzőnek. A 120 éve született művésznek ma is jelentős kultusza van az Egyesült Államokban, ahol a Broadway-musical egyik műfaji megteremtőjének tartják - tájékoztatta Halász Gyula, a koncert szervezője az MTI-t.
Nyíregyházán szombaton 11 órakor Lovas nemzet címmel mongol festménykiállítás nyílik a Móricz Zsigmond Könyvtár kamaratermében. A nyírségi nagyváros Váci Mihály Művelődési Központjában és Gyermekcentrumában ugyancsak szombaton, késő este nyitják meg Szász Endre és az erdélyi Papp Norbert tárlatát. A Centrál Hotelben a Nyírségi Ősz karikatúra-kiállítását láthatják az érdeklődők, míg a Páll Gyula Teremben Szávoszt Katalin porcelántervező művész alkotásait mutatják be.
Batthyány Lajos születésének 200. évfordulóját ünneplik a Kulturális Örökség Napjai keretében szombaton Dombóváron, ahol Katona Tamás történész mond megemlékező beszédet. Az érdeklődőket autóbuszok szállítják a Szigeterdőbe, ahol a szoborparkban megidézik az első felelős kormány alakjait a gimnázium tanárai, valamint jelenlegi és volt diákjai. 
Nyitott kapukkal várja Fejér megye számos műemléke a látogatókat a Kulturális Örökség Napján. Székesfehérváron látogatható lesz a püspöki palota, a Hiemer-ház európai uniós támogatással felújított szárnya és a Rác utcai szerb ortodox templom. 
Nádasdladányban a neogótikus kastély, Fehérvárcsurgón a Károlyiak nagyrészt már felújított, klasszicista stílusú kastélya, Rácalmáson a szecessziós jegyeket hordozó Jankovich-kúria nyitja meg kapuit az érdeklődők előtt. Alcsútdobozon az arborétum természeti, építészeti értékeit bemutató kiállítás nyílik, Dunaújvárosban pedig archív fotókkal mutatják be a térség egykori építészettörténeti emlékeit.
Pécsett már csütörtökön megkezdődött a 11 napos Örökség fesztivál, amelynek keretében 31 helyszínen 110 kulturális, művészeti, tudományos, és sportprogram várja az érdeklődőket. A baranyai megyeszékhely belvárosában kézművesek, vendéglátók és borászok kínálják termékeiket, miközben a színpadokon hazai és külföldi előadóművészek százai mutatkoznak be a közönségnek.
A rendezvénysorozat idején idegenvezetéssel éjszakába nyúlóan látogathatók a népszerűbb pécsi múzeumok, a fesztivál ideje alatt több kiállítást kínálnak a látogatóknak, elsősorban kortárs művészek festményei, grafikái, szobrai, fotói, tekinthetők meg.
 
(MTI)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok