2024. március 28.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Kulturális pillért kapott a Roma Integráció Évtizede Program

2007. december 21.
Évzáró-évértékelő összejövetelt hívott össze csütörtökön este az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) roma ügyekért felelős stratégiai főtanácsadója, Kállai Katalin. Az eseményen megjelent Kállai Ernő kisebbségi ombudsman és Bogyay Katalin, az OKM szakállamtitkára.
Fotó: Gordon Eszter
Fotó: Gordon Eszter
 
Az összejövetelt köszöntve Bogyay Katalin hangsúlyozta, hogy a kultúra nyelve olyan eszköz, amellyel megpróbálhatjuk egymást megérteni és nem félreérteni. A magyar kulturális diplomácia erős impulzusokkal dolgozik, és ebben - mint mondta - fontos tényező a roma kultúra. Bizonyítja ezt egyebek között a Magyar Nemzeti Galériában megnyílt cigány képzőművészeti kiállítás, amelynek 150 képe néhány hónapja Pekingben aratott sikert.

Fotó: Gordon EszterKállai Katalin stratégiai főtanácsadó azt mondta, ebben az esztendőben sok kérdést megoldottak, de maradt még számos probléma. Több éves előkészítés után szavazott meg a parlament állandó támogatást jelentős roma intézményeknek: a Rajkó Együttest működtető Talentum alapítványnak és iskolának 70 millió forintot, a 100 Tagú Cigányzenekarnak 50 millió forintot és a Rádió C-nek 80 millió forintot. Hiller István pedig a miniszteri keretéből 25 millió forintos, három évre szóló támogatást adott Magyar Jazzművészek Társaságának.

Kállai Katalin az MTI kérdésére azt válaszolta: reméli, ezek az összegek nem csak egyszeri támogatást jelentenek a jövőben. Elindult egy támogatási rendszer, amely a roma muzsikusok foglalkoztatását segíti. A zenészek gondjainak még nem végleges megoldása mellett várhatóan a képzőművészek problémáit is orvosolhatják majd a Roma Integráció Évtizede Program keretében. (A program 2005-ben kezdődött és 2015-ig tart.)

2007-ben elhelyezték lovári nyelvű táblán Jeruzsálem mellett, az Olajfák hegyén álló karmelita kolostorban a Miatyánkot, s 2008-ban a beás Miatyánkot is mellé szeretnék tenni. Szeretnék, ha a Holokauszt Kutatóközpontba roma kutatókat is küldhetnének. Előkészületben van egy galéria, egy szakkönyvtár és egy roma televízió létesítése, és várható, hogy az Európa Kulturális Fővárosa program keretében Pécsett roma művészeti központ nyílik.

A Roma Integráció Évtizede Programnak eddig négy alappillére volt, ötödiknek bekerült a kultúra is, ami rendkívüli eredmény - vélte Kállai Katalin.

(MTI)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok