2024. április 19.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Kulturális szakdiplomata posztokat létesít az OKM

2007. július 3.
Öt állomáshelyen, Pekingben, Sanghajban, Tel-Avivban, Belgrádban és Zágrábban létesít kulturális szakdiplomata álláshelyet az elkövetkező hónapokban az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) a Külügyminisztériummal együttműködve - közölte Hiller István oktatási és kulturális miniszter kedden Budapesten.
Fotó: Gordon Eszter
Fotó: Gordon Eszter

A külföldi magyar kulturális intézetek igazgatóinak éves ülésén tartott sajtótájékoztatón Hiller István elmondta: Pekingben és Sanghajban szeptember 1-jén, Tel-Avivban november 1-jén, Belgrádban december 1-jén, Zágrábban 2008. január 1-jén kezdi meg a munkáját az OKM felügyelete és irányítása alatt tevékenykedő kulturális szakattasé.

"A magyar kultúra tekintetében a világtérkép tele volt fehér foltokkal" - indokolta a posztok létrehozását a miniszter. Mint mondta, 19 külföldi magyar kulturális intézetből 16 van Európában, három a kontinensen kívül. Ez a hálózat a miniszter szerint jól tükrözi a "XX. század valóságát (...), de a XXI. századét nem".

Fotó: Gordon Eszter

Hiller István tájékoztatása szerint az öt poszt fenntartása 220 millió forintba kerül majd évente. Ezt az összeget a külföldi magyar intézetek hálózatának "áttekintésével" gazdálkodták ki - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy összesen 3,1 milliárd forintból gazdálkodik évente a magyar kulturális diplomácia.

Az új konstrukciót ahhoz hasonlította a miniszter, mintha kulturális magyar intézetek működnének az adott országokban.

Ismertetése szerint a szakdiplomata álláshelyek betöltésére kiírt pályázatokat a Kulturális Közlöny június 30-i számában tette közzé. Mint mondta, a kormány egyhangúlag támogatta az új rendszerről szóló előterjesztését.

Fotó: Gordon Eszter

A kiírás szerint előreláthatólag négy évre szól majd a pályázat nyerteseinek megbízatása. Az oktatási-kulturális szakdiplomaták a Külügyminisztérium állományában, a nagykövet illetve főkonzul általános diplomáciai irányításával, diplomata munkakörben teljesítik majd feladatukat.

A szakdiplomata feladatai között szerepel a fogadó ország oktatási és kulturális piacának feltérképezése, a magyar közösségekkel történő kulturális kapcsolattartás, a magyar kultúra értékeinek közvetítése, csereprogramok szervezése.

A miniszter arról is beszámolt, hogy mivel a magyar kulturális diplomácia semmilyen formában nincs jelen a spanyol nyelvű világban, jövőre Spanyolországba is szeretnének szakdiplomatát küldeni.

Emellett a Perzsa-öbölben, a tervek szerint az Egyesült Arab Emírségekben is létesítenek szakdiplomata posztot a jövő évben. A pontos állomáshelyek kijelöléséről még tárgyalnak a Külügyminisztériummal - tette hozzá Hiller István.

A külföldi magyar kulturális intézetek tevékenységét értékelve a szakminiszter hangsúlyozta, hogy a magyar kulturális diplomácia nagyon aktív és sikeres évet zárt.

Elmondta, hogy jövőre két állomáshelyen, Moszkvában és Bukarestben is lejár az igazgatók megbízatása, így ezekre az álláshelyekre pályázatokat írnak ki.

Megjegyezte, hogy 2008-ban egy országban sem rendeznek magyar kulturális évadot, mert "kellő muníciót" kívánnak hagyni a 2009-es New York-i és washingtoni magyar kulturális évadra. Ugyanakkor több helyen lesz jövőre magyar kulturális hét és fesztivál. Ezek közül a miniszter kiemelte a 2008-as helsinki programsorozatot.




(MTI)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok