2023. október 4.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Lázár Ervin búcsúztatása

2007. január 10.
Örök nyugalomra helyezték Lázár Ervin írót a Farkasréti temető művészparcellájában; a Kossuth- és József Attila-díjas alkotót családja, barátai, pályatársai és tisztelői búcsúztatták szerdán Budapesten.
Budapest, 2007. január 10. Arató Gergely, a Kulturális és Oktatási Minisztérium államtitkára mond beszédet Lázár Ervin ravatalánál a Farkasréti temetőben, ahol több száz tisztelője jelenlétében helyezték örök nyugalomra a Kossuth- és József Attila-díjas írót, aki december 22-én hosszan tartó, súlyos betegség után 70 éves korában hunyt el. (MTI Fotó: Soós Lajos)
Budapest, 2007. január 10. Arató Gergely, a Kulturális és Oktatási Minisztérium államtitkára mond beszédet Lázár Ervin ravatalánál a Farkasréti temetőben, ahol több száz tisztelője jelenlétében helyezték örök nyugalomra a Kossuth- és József Attila-díjas írót, aki december 22-én hosszan tartó, súlyos betegség után 70 éves korában hunyt el. (MTI Fotó: Soós Lajos)

Az író december 22-én hosszan tartó, súlyos betegség után 70 éves korában hunyt el.

A leginkább meséiről ismert írót az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) saját halottjának tekinti. A tárca részéről Arató Gergely államtitkár búcsúztatta.

Lázár Ervin életét, meséi keletkezésének történetét mások mellett Csukás István író, Kalász Márton, a Magyar Írószövetség elnöke és Kézdy György színművész idézte fel búcsúbeszédében.

Kalász Márton méltatásában elmondta: "akik gyászolják, felidézhetik azt a világot, amit egy nagy író az ő érdekükben, az irántuk érzett szeretet méltóságában alkotott, amelyben mind gyakrabban akár ők is szívesebben éltek volna, mint az őket körülfogó valóságos világban".

Lázár Ervint az fogja elevenen tartani, hogy lelki és szellemi önfenntartásunkra újra és újra hozzá fordulunk - tette hozzá.

Csukás István író beszédében felidézte azt a rövid köszöntőt, amit Lázár Ervin ötvenedik születésnapjára írt, és amelyet azóta minden születésnapján elküldött neki. Az írásban Csukás István "egy nagy bajuszú, rozmárbajuszú, harcsabajuszú, lelógó varjúszárnybajuszú férfinek" nevezte írótársát.

"Sóvárgó szívvel és sóhajtva megállapíthatjuk, hogy jobb volt a világ, amikor közöttünk élt - derűsebb, könnyűbb és könnyelműbb" - fogalmazott Csukás István.

Arató Gergely, az OKM államtitkára az író műveivel kapcsolatos olvasásélményeit idézte fel.

"Vajon hányan vannak, akik számára az irodalom első tapasztalatát, a mély erkölcsi gondolkodás első élményeit, az élet nagy tapasztalatainak megismerését Lázár Ervin könyvei nyitották meg?" - tette fel a kérdést az államtitkár.

Azt kívánom, hogy tegye mindennapjainkat bölcsebbé és boldogabbá - zárta beszédét az író műveire utalva a politikus.

Lázár Ervint katolikus szertartás szerint búcsúztatták, több száz tisztelője jelenlétében. A pályatársak közül a ravatalnál lerótta kegyeletét mások mellett Konrád György, Esterházy Péter és Csurka István is.

A szertartáson megjelent Orbán Viktor, a Fidesz elnöke és a párt több tagja.

Lázár Ervin sajátos hangú, nyelvi játékkal, humorral és szeretettel teli történetei a gyerekek és a felnőttek körében egyaránt népszerűek voltak. Filmszerű stílusa miatt írásaiból számos rádiós, színpadi és filmes feldolgozás készült.

1973-ban jelent meg máig legnépszerűbb könyve, A hétfejű tündér, melyből színpadi adaptáció készült. Pályája kezdetétől írt felnőtteknek szóló elbeszéléseket is, egyetlen regénye, a groteszk hangvételű A fehér tigris 1971-ben jelent meg.

Lázár Ervint 1974-ben József Attila-díjjal, 1980-ban Művészeti Alap Irodalmi Díjjal, 1981-ben pedig Állami Ifjúsági Díjjal tüntették ki. Déry Tibor-jutalomban 1990-ben részesült, 1992-ben elnyerte a Soros Alapítvány Életműdíját, majd 1995-ben az MSZOSZ-díjat is. 1996-ban kapott Kossuth-díjat.


MTI
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok