2024. április 20.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Ma van a költészet napja

2007. április 11.
Versfesztivállal, verses előadással, virrasztással és kortárs költők estjével ünneplik a költészet napját szerdán a budapesti színházak.
József Attila(MTI) - A költészet napján Jordán Tamás és Sebő Ferenc közreműködésével virrasztást tartanak József Attiláért a IX. kerületi Pinceszínházban este fél tíztől hajnalig - tájékoztatta a Ferencvárosi Önkormányzat kedden az MTI-t.

Csütörtökön a József Attila: Szabad ötletek jegyzéke című előadás látható a Pinceszínház műsorán. A költő gondolatait Jordán Tamás tolmácsolásában ismerheti meg a közönség.

A Radnóti Színház programja szerint a teátrumban szerdán Radnóti címmel látható Bálint András műsora, amelyben a színész Radnóti Miklós versei mellett a költő és felesége, Gyarmati Fanni naplójából, leveleiből is ad elő részleteket. Az esten elhangzanak Bálint András saját történetei, de Szép Ernő, Nádas Péter, Spiró György és Vas István szövegei is.

Az Új Színház stúdiósai a költészet napjára kortárs költők verseivel készülnek: az esti előadáson többek közt hallható lesz Kukorelly Endre, Király Levente, Karafiáth Orsolya és Balla Zsófia műve is. Az estre a költőket is elhívták - olvasható a színház tájékoztatójában.

A József Attila Színházban Helyzetjelentés címmel Betz István műsora látható a költészet napján.

Szintén az ünnep alkalmából látható csütörtökön, április 12-én az Örkény Színház társulatának verses estje, Czukor Balázs rendezésében, Verset mondunk címmel.

A Nemzeti Színház április 15-én rendezi meg a 9. Versfesztivált a költészet napja tiszteletére. A rendezvényről szóló tájékoztató szerint a fellépők névsora folyamatosan bővül.

A rendezvényen többek között Balikó Tamás, Galkó Balázs, Hegedűs D. Géza, Horváth Zsuzsa, Mertz Tibor, Őze Áron, Raksányi Gellért, Tardy Balázs, Vallai Péter, Sebő Ferenc és zenekara, valamint az Ando Drom is fellép.

Rendezvények országszerte

A költészet napja alkalmából megemlékezéseket, könyvbemutatókat, felolvasásokat, dedikálásokat, konferenciákat tartanak szerdán országszerte.

A költészet napját József Attila születésnapjára emlékezve 1964 óta minden évben április 11-én ünneplik Magyarországon.

Ezen a napon hagyományosan koszorút helyeznek el József Attila budapesti emléktáblájánál, a IX. kerületi Gát utcában. A táblát annak a háznak a falán helyezték el, ahol egykor a költő lakott, s tiszteletére emlékszobát rendeztek be.

A megemlékezésen Asperján György író mond beszédet, aki Fogadj örökbe címmel két éve, József Attila születésének 100. évfordulójára jelentette meg a költő éltét feldolgozó, nyolcszáz oldalas regényét. Az emléktáblánál koszorút helyez el Kalász Márton, a Magyar Írószövetség elnöke. Az eseményen jelen lesz Gegesy Ferenc, Ferencváros polgármestere is.

A költészet napja alkalmából szerdán hirdetik ki a Lázár Ervin emlékére meghirdetett meseíró-pályázat eredményét a fővárosi Aranytíz Művelődési Központban.

Szakadékok és betűhidak címmel a magyar olvasáskultúra helyzetéről és kilátásaitól rendez tanácskozást a Magyar Művelődési Társaság és a Magyar Művelődési Intézet.

Az Új Színház stúdiósai a költészet napjára kortárs költők verseivel készülnek: az esti előadáson hallható lesz Kukorelly Endre, Király Levente, Karafiáth Orsolya és Balla Zsófia műve is.

A XII. kerületi Művelődési Központban szerdán a Kaláka ad koncertet. A válogatás középpontjában József Attila versei, valamint a Hangzó Helikon sorozatban nemrég megjelent, Gryllus Vilmos és Kiss Anna közös kiadványának énekei állnak.

"Hörpintek valódi világot..." címmel tartanak megemlékezést a Gödör Klubban, ahol zenészek, költők szólaltatnak meg József Attila-verseket.

"Fortélyos félelem igazgat" - József Attila versének szavait választotta mottónak költészet napi programjához a Bálint Zsidó Közösségi Ház. Az eseményre a zsidó irányzatok képviselői kaptak meghívást, s vitatják meg: van-e ma ok a félelemre, és ha igen, mit tehetünk ellene.

Az Angyalföldi József Attila Művelődési Központban dedikálással egybekötött ünnepséget tartanak, amelyen részt vesz Baranyi Ferenc, Czigány György, Dinnyés József, Kaiser László és Madarász Imre.

Nyíregyházán Tóth Krisztina író, költő, műfordító és Háy János író, költő részvételével tartják a költészet napjának megyei rendezvényét.

Siófokon szerdán adják át a városi szavalóverseny díjait.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok