2024. április 19.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Maestro - a kulturális miniszter támogatása az Oscar-költségekre

2007. január 29.
Hiller István saját keretéből 28 millió forintot bocsát M. Tóth Géza, a Maestro című Oscar-díjra jelölt animációs kisfilm alkotójának rendelkezésére, a jelöléssel kapcsolatban felmerülő költségek fedezésére.
Fotó: Gordon Eszter
Fotó: Gordon Eszter

Hiller István kulturális miniszter a film Oscar-jelölése kapcsán tartott hétfői budapesti sajtótájékoztatón kiemelte, hogy ilyenkor a kulturális politikának egy feladata van: biztosítani azokat a feltételeket, amelyek a legjobb szereplést lehetővé teszik. Nehéz hónap következik, kemény lobbitevékenység. Azt, hogy a rendező és csapata ezt a legjobban csinálhassa, csak ezzel foglalkozhasson, ezt biztosítja a miniszteri keret - tette hozzá.

A Maestro február 25-én négy másik animációs rövidfilmmel - a Danish Poet című kanadai, a No Time for Nuts című amerikai alkotással, valamint a Little Matchgirl című Disney-produkcióval és a Lifted című Pixar-animációval - versenyez majd az aranyszobrocskáért.

A 2005-ben készült film egyszerű ötletre épül: a művész egy kis szobában következő fellépésére vár, készülődését egy rejtélyes gépkar irányítja. A folyamatot egyetlen vágás nélküli, négy perces jelenetben mutatja be az animáció, a végén csattanóval.

Hiller István megtekintette az Oscar-jelölt animációs filmet a rendező, M. Tóth Géza és Rudi Zoltán MTV elnök társaságában
Hiller István megtekintette az Oscar-jelölt animációs filmet a rendező, M. Tóth Géza és Rudi Zoltán MTV elnök társaságában

Az film alapötlete az iparművészeti egyetem egyik hallgatójával való konzultáción született - árulta el M. Tóth Géza, aki 13 éve tanít az intézményben.

A Maestro kapcsán hangsúlyozta: egy film készítésekor természetesen jelen van az önkifejezés vágya, de fontos figyelembe venni, hogy a film hova készül, majdani közönsége milyen vizuális kultúrával rendelkezik.

Mint mondta, a fesztiválszerepléseken kiderült, hogy a megcélzott közönség jól fogadta a Maestrót, a tapasztalatok alapján pedig tovább dolgoztak a filmen, amelynek az Oscar-jelölés a 40. elismerése. Az alkotás sok közönségdíjat kapott, köztük a szakma egyik legrangosabb megmérettetésén, az espinho-i animációs seregszemlén.

A film fesztiválokra való eljuttatásában a Magyar Filmunió és saját stúdiójuk, a Kedd animációs kisstúdió is szerepet vállalt - tette hozzá M. Tóth Géza.

Kérdésre válaszolva elmondta: egy 4-5 perces rövidfilm 10 millió forintos nagyságrendű összegből készül el.

A február végi Oscar-díjkiosztóig több helyszínre meghívták az alkotókat, február 5-én egy ebéden vesz részt az összes jelölt, később sajtótájékoztatók, közönség- és szakmai találkozók, valamint stúdiólátogatások következnek New Yorkban, San Franciscóban és Los Angelesben.

M. Tóth Géza elmondta: jelenleg két munkán dolgozik. Az egyik egy májusban megjelenő 8 perces rövidfilm lesz. Az Ergo munkacímű alkotás a Maestrónál sokkal lassabb, filozofikusabb film, amely a generációváltásról, értékről, szabadságról szól.

A Maestro elkészítését támogató Magyar Televízióval (MTV) is készül egy új közös projekt - tette hozzá M. Tóth Géza.

Rudi Zoltán, az MTV elnöke elmondta, hogy egy 150-200 részesre tervezett animációs sorozat előkészítése folyik, amelyet a Magyar népmesék 21. századi folytatásának szánnak Modern népmesék címmel. A tervek szerint 80 rész az idén, a többi jövőre készül el - tette hozzá.

Rudi Zoltán emlékeztetett arra, hogy a Magyar Televízió Kedd filmstúdióval, illetve M.Tóth Gézával való kapcsolata nem új keletű, hiszen tanítványai készítették az m1 és m2 új arculatát is.


MTI
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok