2024. április 20.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Magyar fúvósegyüttes koncertjével zárul az 57. Esseni Fényfesztivál

2007. január 12.
A Budapest Saxophone Quartet fúvósegyüttes koncertjével zárul szombaton az 57. Esseni Fényfesztivál, amelynek díszvendége Magyarország volt - közölte Schneider Márta, az Oktatási és Kulturális Minisztérium szakállamtitkára.
Schneider Márta, aki jelen lesz a németországi Essenben a tavaly október óta tartó rendezvény záróeseményén, felidézte: az elmúlt két és fél hónapban több mint 90 magyar művész vett részt a kontinens egyik legnagyobb és legjelentősebb kulturális fesztiválján. Schneider Márta szerint az esseni magyar jelenlétnek különös jelentőséget ad az a tény, hogy a német város Péccsel - és Isztambullal - együtt nyerte el az Európa Kulturális Fővárosa címet, ily módon a három város 2010-ben együtt lesz a kontinens "kulturális fővárosa".

Hozzátette: a rendezvény elősegítette, hogy hosszú távú együttműködés jöjjön létre az esseni és a magyar kulturális vezetés, az intézmények, valamint a művésztársadalom között.

"A Fényfesztivál ugyan lezárul a hétvégén, de Magyarország és Essen között tovább folytatódnak az egyeztetések az Európa Kulturális Fővárosa program kapcsán" - mondta.

Beszámolt arról is, hogy ennek keretében áprilisban konferenciát rendez Essen város vezetése, amelyre a volt és a jövőbeni európai "kulturális fővárosok" képviselőit hívják meg.

A szakállamtitkár emlékeztetett arra is, hogy Magyarországot pont abban az évben - 2006-ban - hívták meg díszvendégnek a fesztiválra, amikor Németországban magyar kulturális évad kezdődött.

Schneider Márta elmondta, hogy az idén folytatódó Ungarischer Akzent című programsorozat keretében a Ruhr-vidéken is több eseményt rendeznek.

Az 57. Esseni Fényfesztivál díszvendégeként Magyarország Olaszországtól vette át a stafétabotot 2006. októberében.

Kilencvenötezer apró, piros-fehér-zöld színű, különböző motívumokat alkotó lámpa gyulladt ki Essen központjában, amikor Hiller István oktatási és kulturális miniszter jelenlétében a Ruhr-vidéki városban megnyílt a fényfesztivál.

Az "Európa Essenben" mottó jegyében 2000 óta minden évben más és más ország mutatkozik be a fesztiválon. Magyarországot megelőzően Hollandia, Nagy-Britannia, Finnország, Lengyelország és Olaszország volt a díszvendég.


MTI
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok