2023. október 4.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Magyar kultúra napja - programok országszerte

2007. január 19.
A magyar kultúra napja alkalmából megemlékezéseket, valamint zenei, irodalmi, képzőművészeti, filmes programokat rendeznek a napokban országszerte.
Az ünnepet 1989 óta tartják január 22-én, a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnuszt.

A magyar kultúra napján Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke és Lezsák Sándor alelnök a Parlamentben köszönti a kultúra és a művészetek kiemelkedő alkotóit. Az ünnepségre az irodalom, a filmművészet, a zeneművészet, a balettművészet, a képzőművészet, az építészet, a színművészet jeles alkotói mellett meghívást kaptak akadémikusok, egyházi személyek, és határon túli művészek is.

Hiller István oktatási és kulturális miniszter hétfőn kitüntetéseket ad át az Iparművészeti Múzeumban.

Ezen a napon rendezik meg a XII. Magyar Drámaíró Versenyt a Budapesti Kamaraszínház Tivoli Színházában. A Magyar Rádió és a XXI. század Magyar Drámájáért Alapítvány "drámagáláján" Gosztonyi János, Fráter Zoltán és Nyényei Pál ez alkalomra készült egyfelvonásait mutatják be. A versenyművek alapját adó témát az idén is egy újság cikkei közül sorsolják ki.

Az Uránia Nemzeti Filmszínház egész éjszakán át tartó filmvetítéssel ünnepli a magyar kultúra napját. A 12 órás vetítéssorozatban összesen 18, tavaly készült magyar játékfilmet láthat a közönség. Az ingyenes program hétfőn este hat órakor kezdődik, és másnap reggel hatig tart. Műsorra tűzik egyebek mellett a Szabadság, szerelem, az Üvegtigris 2., a Fehér tenyér, a Magyar szépség és a Sztornó című filmet, valamint az Egy bolond százat csinál legújabb változatát.

A Petőfi Irodalmi Múzeumban Himnuszok és emlékművek címmel tartanak megemlékezést, a Magyar Kultúra Alapítvány budapesti székházában pedig Kodály-estet rendeznek. A Balassi Bálint Magyar Kulturális Intézetben szintén hétfőtől látható az "Erdély, szép föld" című fotókiállítás.

Az ünnep előestéjén rendhagyó kiállítás nyílik az Arany János utcai metrómegállóban. A vasárnap este 10 órától látható tárlaton 58 kortárs művész alkotása szerepel. Az egy hónapon át megtekinthető kiállításon, amely a mozgólépcsők melletti hirdetési felületeken jelenik meg, kortárs képző- és iparművészeti alkotások papír alapú reprodukcióit mutatják be egy-egy irodalmi üzenettel társítva.

A Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetsége (KÓTA) vasárnap este ünnepi hangversenyt rendez a Néprajzi Múzeumban. Az eseményen a kórusok - az ünnep hangulatához méltóan - magyar szerzők műveit adják elő. A programban négy kórus és egy népzenei együttes műsora szerepel. Az esemény mottója egy Kodály-idézet: "Kultúrát nem lehet örökölni. Az elődök kultúrája egykettőre elpárolog, ha minden nemzedék újra meg újra meg nem szerzi magának."

A magyar kultúra napján Miskolcon koszorúzást tartanak Kölcsey Ferenc emléktáblájánál, Szegeden pedig a költő szobránál. Szatmárcsekén, ahol Kölcsey Ferenc megírta a Himnuszt, vasárnap tartanak megemlékezést.

Számos más településen is megünneplik a magyar kultúra napját, így például Veszprémben, Székesfehérvárott, Sárospatakon, Kazincbarcikán, Nagykanizsán.


MTI
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok