2023. szeptember 22.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Magyar kultúra napja - összefoglaló a rendezvényekről

2007. január 23.
A magyar kultúra napja alkalmából az ország számos településén rendeztek hétfőn ünnepséget.
A magyar kultúrát 1989 óta ünneplik január 22-én, a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnuszt.

Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke és Lezsák Sándor alelnök a Parlamentben köszöntötte a kulturális élet alkotóit.

A házelnök köszöntőjében a mecenatúra újfajta kultúrájának meghonosodását, egy mecenatúra alap létrehozását és új nemzeti díjak megalapítását szorgalmazta.

Mint mondta, a nemzet színésze és a nemzet sportolója díjak után "lehet, hogy tovább kell menni ezen az úton" és kell, hogy legyen a nemzetnek többek között képzőművésze, építésze, tudósa.

A Himnusz születésnapján, a magyar kultúra napján az a cél, hogy "veszekedős, acsarkodós" idők után az emberek csendben legyenek, politikamentesen emlékezzenek ezer év egyetemes magyar kultúrájára - fogalmazott Szili Katalin.

Lezsák Sándor azt hangsúlyozta, hogy szembe kell nézni a magyar kultúra mai helyzetével.

Kitért az intézmények, a Magyar Írószövetség, a bizonytalan helyzetbe került színházak, egyesületek és alapítványok nehézségeire, rámutatva arra: a parlamenten belül is meg kell találni azokat a közös nevezőket, amelyek mentén értéket mentenek.

Hiller István oktatási és kulturális miniszter a magyar kultúra napja alkalmából kitüntetéseket adott át az Iparművészeti Múzeumban.

Köszöntőjében hangsúlyozta: az állam nem akar kivonulni a kultúra területéről, mindig is szerepet vállalt abban, a kulturális politika azonban nem kijelöl és meghatároz, hanem lehetőséget nyújt és keretet teremt.

Mint mondta, a magyar kultúra napján egyszerre köszöntjük a múlt hagyományait, a magyar kultúra összetartó erejét, tradícióinkat, ugyanakkor időről időre hitet teszünk a megújítás szándéka és kötelezettsége mellett.

Lisszabon főpolgármestere a magyar kultúra napja alkalmából több mint félszáz, portugál nyelvű könyvet ajándékozott a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárnak.

A köteteket Demszky Gábor főpolgármester és Fodor Péter, az intézmény főigazgatója vette át Portugália nagykövetétől, Luís Filipe Castro Mendestől.

A szegedi ünnepségen Botka László polgármester arról beszélt: egy városnak olyan kulturális irányításra van szüksége, amely teret ad minden kezdeményezésnek, ahol a politika távol tartja magát a kultúra értékelésétől. A rendezvényen kiosztották a Szeged Kultúrájáért elnevezésű díjat és a Kölcsey-plaketteket.

Tatabányán a magyar kultúra napja alkalmából átadták Komárom-Esztergom megye művészeti ösztöndíját, a Pro Arte-díjat, valamint a Tatabánya Kultúrájáért elnevezésű kitüntetést.


MTI
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok