2023. október 4.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Márai-nap a Károlyi-palotában

2007. április 18.
Márai-napot rendeznek az író életével és munkásságával kapcsolatos kutatási eredmények összegzésére csütörtökön Budapesten, a Károlyi-palotában - közölték a szervezők az MTI-vel.
A programsorozatot a közelmúltban megjelent, Fried István által írt Márai-monográfia, valamint a Teljes Napló című kötet, Márai Sándor naplóinak eddigi legteljesebb kiadása köré szervezi a Helikon Kiadó és a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM).

A "Nagy lélegzettel ittam a világot" című rendezvény témája Márai Sándor és a nagyvilág kapcsolata. Az író életművének berlini vonatkozásait a PIM kiállítása, a magyar írók Berlin-élményét feltáró, Nekünk Berlin a Párisunk című tárlat mutatja be.

A gyertyák csonkig égnek című Márai-regény londoni fogadtatásáról Bogyay Katalin, a kulturális tárca nemzetközi szakállamtitkára, a londoni magyar kulturális intézet korábbi vezetője tart előadást.

Jeremy Irons Márai Sándor A Gyertyák csonkig égnek című darabjában
Jeremy Irons Márai Sándor A Gyertyák csonkig égnek című darabjában

Az író Monarchia-élményéről Szegedy-Maszák Mihály irodalomtörténész szól, míg a Márai Sándor által összeállított, 1910-1930 című fotóalbumról az alkotó hagyatékának kezelője, Mészáros Tibor beszél.

Az érdeklődők részt vehetnek Az emigráns című Márai-film alkotóinak részvételével tartandó kerekasztal-beszélgetésen. Az író és felesége utolsó éveit felidéző alkotást az idei, 38. Magyar Filmszemlén mutatták be, és április 19-től játsszák a magyarországi mozikban.

Dárday István és Szalai Györgyi filmjének alapjául Márai Sándor naplója szolgált. Márai Sándor szerepét Bács Ferenc, feleségét Gyöngyössy Katalin alakítja.

Márai Sándor 1900. április 11-én született Kassán. 1919-ben Berlinbe, majd Frankfurtba költözött, hogy egyetemi tanulmányokat folytasson. 1934-ben megjelent élete fő művének, az Egy polgár vallomásainak első kötete, amellyel a magyar próza élvonalába került.

Az író 1950-ben Olaszországban, majd 1952-ben New Yorkban telepedett le. 1979-től San Diegóban élt, utolsó éveit teljes visszavonultságban töltötte. Felesége és fia halála után szegénységben, betegen élt; 1989. február 21-én öngyilkosságot követett el.

Márai Sándor írói munkásságát 1990-ben Kossuth-díjjal ismerték el.


MTI
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok