2023. október 4.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

"Mátyás Rulez" - rajzfilmpályázat a Reneszánsz Év kapcsán

2007. október 30.
"Mátyás Rulez" címmel a Reneszánsz Évhez kapcsolódó flash-rajzfilmpályázatot hirdettek az animáció világnapján; a gyermekek és felnőttek pályaműveit december 10-ig várják - közölte a pályázatot kiírók képviseletében az "Egyszervolt" alapítvány hétfőn az MTI-vel.
A Mátyás király megkoronázásának 550. évfordulója alkalmából megrendezendő Reneszánsz Év kapcsán, negyedik alkalommal kiírt pályázatra olyan alkotásokat várnak a szervezők, amelyek a legendás uralkodó alakját számítógépes animáció segítségével keltik életre.

A "Mátyás Rulez" címmel meghirdetett pályázatra a szervezet közlése szerint olyan rajzfilmekkel lehet nevezni, amelyek megmutatják, "mi történik, ha Mátyás lelép az ezresről és hirtelen köztünk találja magát", mi lenne, ha a XV. századi Budán ébrednénk fel reggel, de pályázhatnak az alkotó kedvű felnőttek és gyerekek Mátyás királyról szóló mesék feldolgozásaival is.

Bár az animáció, a rajzfilm alapvetően felnőtt műfaj, a flash technikával már a tizenéves gyerekek is képesek önállóan alkotni, ezért külön díjazzák a 12 év alatti gyerekeket, akik még felnőtt segítségre szorulnak, a tiniket, akik már teljesen önállóan dolgoznak, valamint a felnőtteket - írták közleményükben a szervezők, hozzátéve, hogy a százezer forintos fődíj mellett az életkor szerinti kategóriákban is számos díjat ítélnek oda.

Az "Egyszervolt" - a Magyar Gyermekkultúráért Alapítvány, a Designshop.hu és a Trans-Europe Kft. által meghirdetett pályázat nyertes alkotásai az egyszervolt.hu internetes oldalon lesznek láthatóak 2008. január 22-től, a Magyar Kultúra Napjától, a Reneszánsz Év kezdetétől.

Az animáció világnapját 2002 óta ünneplik a Nemzetközi Animációs Filmszövetség (ASIFA) kezdeményezésére október 28-án. 1892-ben ugyanis ezen a napon volt Emile Reynaud Optikai Színházának első nyilvános vetítése Párizsban, vagyis ezen a napon történt az egyik első próbálkozás rajzolt figurák vetítésére.

(MTI)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok