2023. október 4.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Megalakult a Reneszánsz Év - 2008 Társadalmi Védnöki Testülete

2007. december 4.
Hiller István oktatási és kulturális miniszter kilenc köztiszteletben álló közéleti személyiséget kért föl a Reneszánsz Év - 2008 rendezvénysorozat kedden megalakult Társadalmi Védnöki Testületébe.
A Testület tagjai: Dr. Gönczöl Katalin kriminológus, kriminálszociológus, az állampolgári jogok első országgyűlési biztosa; Dr. Hankiss Elemér Széchenyi-díjas szociológus; Dr. Király Júlia közgazdász, az MNB alelnöke; Dr. Ormos Mária Széchenyi-díjas történészprofesszor; Parti Nagy Lajos Kossuth-díjas író; Polgár Judit nemzetközi sakk nagymester, a női világranglista vezetője; Szekeres Pál tőröző és kardvívó, többszörös paralimpiai bajnok; Dr. Várszegi Asztrik pannonhalmi bencés főapát és Dr. Vekerdy Tamás pszichológus, oktatáskutató, író.

Hiller István a Védnöki Testület megalakulásakor elmondta, hogy a Testület a Reneszánsz Év - 2008 minőségi garanciáját jelenti, a Testület tagjai a minőséget és a modern gondolkodást képviselik, ezek pedig a Reneszánsz Év - 2008 fő üzenetei is.

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium rendhagyó kulturális évadot szervez Reneszánsz Év - 2008 címmel abból az alkalomból, hogy jövőre lesz Hunyadi Mátyás trónra lépésének 550. évfordulója. Az évforduló alkalom arra, hogy az akkori - művészeti, kulturális, társadalmi, gazdasági tekintetben fellendülő - Magyarországra való visszatekintésen túl megmutassuk: mit jelent ma a reneszánsz.

Programjaink egyrészt fölidézik Mátyás király korát és szellemiségét, a reneszánsz és a humanizmus hagyományait, tudományos, kulturális, művészeti értékeit, az akkori Európát formáló világképet. Azt a kort, amelyben megszületett a "reneszánsz ember" eszményképe: olyan személyiség, aki kiveszi részét mindenből, az élet, a művészet és a tudomány kínálta összes lehetőségből.

Másrészt bemutatjuk a "modern reneszánszot", a jelen kezdeményező, kreatív kultúráját, a kulturális kormányzat modernizációs szándékait. Ezzel a párhuzammal szeretnénk megteremteni a két kor "párbeszédének" lehetőségét.

A Védnöki Testület tagjai olyan, széles társadalmi elismertségnek, köztiszteletnek örvendő jeles és humanista személyek, akikre - tevékenységük, hitvallásuk, a társadalmi életben betöltött szerepvállalásuk alapján - illik a modern értelemben is vett "reneszánsz ember" kifejezés.

A Reneszánsz Év 2008. január 22-én, a kultúra napján kezdődik, és egy évvel később ugyanezen a napon ér véget.

OKM/Reneszánsz Programiroda
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok